archive about

δοκιμάζοντας το os2008 στο n800

Εγκατέστησα χθές το OS2008 στο N800. Η βελτίωση από το OS2007 είναι εντυπωσιακή, κυρίως στο user interface που είναι πολύ πιο όμορφο και λειτουργικό και επίσης στην ταχύτητα, όλα τρέχουν πιο γρήγορα και συμπεριφέρονται καλύτερα.

Η πιο σημαντική βελτίωση είναι νομίζω ο browser που δείχνει πλέον τα πάντα. Google documents, google maps, google reader, στις κανονικές και όχι στις mobile εκδόσεις τους, (για να αναφέρω μερικές "βαριές" ajax εφαρμογές) παίζουν μία χαρά, αν και σε κάποια σημεία η ανταπόκριση είναι αργή -όχι απαγορευτικά αργή, αλλά καταλαβαίνεις ότι άλλο το core duo laptop και άλλο ένα internet tablet. Και το youtube παίζει μία χαρα. Στο μόνο site που συνάντησα πρόβλημα ήταν όταν πήγα να δω στο facebook ένα video που μου εμφάνισε ότι χρειάζομαι νεότερη έκδοση του flash player -όλο το υπόλοιπο facebook παίζει μία χαρά, τα πάντα.

Τα ελληνικά παίζουν. Είναι απλά ένα θέμα που δεν θα σας απασχολήσει, μπορείτε να γράφετε και να διαβάζεται ελληνικά, όπως και αγγλικά.

Ο media player, αν και έχει ένα καθαρό και απλό UI δεν με ενθουσίασε. Παίζει διάφορα formats audio και video, δεν δοκίμασα τα πάντα για να έχω πλήρη εικόνα. Σίγουρα mp3, mpeg4 κάποια avi (δεν ξέρω αν τα παίζει όλα). Αλλά το navigation των media δεν είναι ό,τι καλύτερο, φαντάζομαι ότι αν έχω σε ένα folder 40-50 video ή mp3 δεν βολεύει πολύ η list view με τα filenames που δίνει. Βέβαια, είδα ότι ετοιμάζονται διάφοροι άλλοι players (βλ. Canola2, UKMP κ.λ.) που είναι εντυπωσιακοί -μην ξεχνάτε ότι το OS2008 είναι ουσιαστικά linux :-)

Υπάρχει skype και gizmo που παίζουν τέλεια. Μόνο φωνή, όχι video, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο και δεν με πειράζει καθόλου.

Διάφορα applets και εφαρμογούλες που έρχονται μαζί ή μπορούν να εγκατασταθούν μπορεί να φανούν σε κάποιους πολύ χρήσιμα. Εγώ ξεχώρισα το "maemo recorder" που επιτρέπει να ηχογραφείς (ιδανικό για τα podcasts που κάνω στον δρόμο, αλλά και για να κρατάω αρχείο του τί λέμε σε διάφορες συναντήσεις) και το internet radio applet που επιτρέπει να κάνεις stream internet radio από διάφορους σταθμούς (μέσα από τον media player μπορείς να επιλέξεις ποιοι θα εμφανίζονται σαν επιλογές στο applet).

Θέλει λίγη εξοικίωση, αλλά ίσως και το maemopad+ να είναι μία εφαρμογή που να αξίζει να δοκιμάσει κανείς, για γρήγορες σημείωσεις, checklists κ.λ.

Άλλο πράγμα που θεωρώ πολύ βολικό είναι το bluetooth. Πέρα από το ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να συνδέεσαι μέσω του κινητού σου στο internet, μου αρέσει που επιτρέπει να στέλνεις και να λαμβάνεις αρχεία από άλλες bluetooth συσκευές. Κάνεις ένα σκιτσάκι με οδηγίες στο maemopad+, export σε image και αποστολή μέσω bluetouth στο κινητό του φίλου που είναι δίπλα σου. Αντίστοιχα, σου στέλνει ο άλλος με bluetooth μία φωτογραφία που έχει στο κινητό του και εσύ την ανεβάζεις στο flickr από τον browser του n800. Τελειώνει η συνάντηση την οποία έχεις ηχογραφίσει, σου ζητάει κάποιος να του την δώσεις, του στέλνεις εκείνη την στιγμή στο κινητό του το wav.

Με ένα απλό USB καλώδιο, συνδέεις το n800 σε ένα υπολογιστή και αυτόματα τον βλέπεις σαν USB storage (τουλάχιστον έτσι έγινε στο MacBook Pro μου) και μπορείς να μεταφέρεις αρχεία από και προς τις δύο συσκευές.

Η συγγραφή μεγάλων κειμένων με το on-screen keyboard δεν είναι ό,τι ευκολότερο. Δηλαδή, ok λίγο twittering, ok, ένα email που ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσεις, αλλά να κάτσεις να γράψεις ολόκληρο post είναι μαζοχισμός. Ελπίζω το πληκτρολόγιο του N810 να κάνει αυτές τις εργασίες πολύ πιο εύκολες.

Η μπαταρία σου δίνει την αίσθηση ότι κρατάει όσο θές. Παίζω με το n800 από χθές το βράδυ, δοκιμάζοντας, κάνοντας browse το internet, εγκαθιστώντας και απεγκαθιστώντας εφαρμογές και μου δείχνει ότι αν συνεχίσω έτσι έχω ακόμη 2 ώρες χρήσης, αν το αφήσω idle, 3 μέρες.

Το OS2008 είναι ακόμη beta για το N800, οπότε είναι λογικό να περιμένουμε η τελική έκδοση να είναι ακόμη καλύτερη (αν και δεν βρήκα κανένα πρόβλημα). Αυτό που περιμένω εγώ είναι οι εφαρμογές τρίτων. Σίγουρα ένας καλός podcatcher θα έκανε την συσκευή πολύ πιο χρήσιμη για εμένα και βέβαια σε πολλούς χρήστες θα ήταν χρήσιμες κάποιες "εφαρμογές γραφείου", π.χ. ένας word document reader κ.λ. -αν και βέβαια, όλα αυτά λύνονται σε ένα βαθμό με το google docs. Το άλλο που θα ήθελα να δώ είναι η δυνατότητα να λειτουργεί το n800 ως mobile headset που μέσω bluetooth συνδέεται με το κινητό μου: έτσι όταν κουβαλάω και τις δύο συσκευές, θα μπορώ να αφήνω το κινητό στην τσάντα μου ή στο παλτό μου και να δέχομαι αλλά και να κάνω κλήσεις μέσω του n800.

-- update: ξέχασα να αναφερθώ στο wifi, γιατί απλά παίζει τόσο καλά που το θεωρείς δεδομένο, έτσι ήταν και στην προηγούμενη έκδοση του λειτουργικού. Είδα ότι το file manager της συσκευής αναγνωρίζει και shared folders στο δίκτυο που συνδέεται -φαντάζομαι SMB, αλλά δεν δοκίμασα για να ξέρω λεπτομέρειες.