archive about

έρευνα για blogs - τί θέλω για αντάλλαγμα

Έλαβα προημερών ένα email το οποίο με παρέπεμπε σε μία σελίδα, όπου διοργανώνεται μία έρευνα για τα blogs. Η αποστελέας, Σταυρούλα Παπαδημητρίου, ζητάει πολύ ευγενικά από τους παραλήπτες του email (που φαντάζομαι ότι είναι bloggers) να κάνουν μία σχετική αναφορά στο blog τους: "Μία και μόνο αναφορά στο ιστολόγιο του καθενός (υπόθεση 2 λεπτών) είναι υπέρ-αρκετή ώστε να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους η πληροφορία ότι επιθυμώ τη βοήθειά τους"

Έχω κάποιες σοβαρές ενστάσεις.

Καταρχήν, αυτό που ονομάζει "υπόθεση 2 λεπτών", είναι για τους περισσότερους bloggers κάτι λίγο πιο σημαντικό. Διαβάζω δεκάδες πράγματα καθημερινά και συνέχεια μπαίνω στην διαδικασία να σκεφτώ τί θα βάλω στο blog μου και τί όχι -αν καταλήξω να έχω 50 posts την μέρα, θα έχει μικρή σημασία για εμένα και ακόμη μικρότερη για όσους το παρακολουθούν. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να βάζω κάθε μέρα 10-20 video από το youtube που μιλάνε για κάποιο "καλό" σκοπό, 10-20 links προς blogs που καταγγέλουν αδικίες και καμία 50αρία τεχνολογικά νέα. Δεν γράφω για τα πάντα -επιλέγω θέματα που θεωρώ πιο σημαντικά από τα άλλα, που γνωρίζω κάπως καλύτερα κ.λ.

Επίσης, εκτός από 2 λεπτά, ζητάει και ένα link. Τώρα, είμαι από αυτούς που φροντίζουν να βάζουν links προς άλλα sites ή posts που θεωρώ αξιόλογα. Είναι (πέρα από την χρηστική αξία) ένας τρόπος να συμβάλω και εγώ στο να γίνεται πιο λειτουργικό το internet: σελίδες στις οποίες οδηγούν πολλά links έχουν μεγαλύτερη σημασία από άλλες. Δεν το σκέφτομαι ιδιαίτερα, αλλά όταν κάποιος μου λέει "έλα, ρε, βάλε ένα link", παίρνω αυτόματα αμυντική στάση.

Τα δύο παραπάνω καταλάβαίνω ότι μπορεί να είναι ιδιοτροπίες μου. Αλλά το επόμενο νομίζω ότι είναι σημαντικό: θα προωθήσω παρόμοιες ενέργειες μόνο αν υπάρχει η δέσμευση ότι τόσο τα αποτελέσματα, όσο και το πλήρες dataset των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν θα δοθεί στην δημοσιότητα. Το dataset θα απαιτούσα μάλιστα να είναι σε public domain.

Με αυτό τον τρόπο, όλες αυτές οι έρευνες που γίνονται κατά καιρούς (κυρίως για ακαδημαϊκούς σκοπούς) θα μπορούσαν να σχηματίσουν μία χρήσιμη βάση δεδομένων για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μελετήσει στο μέλλον το ίδιο θέμα (βλ. bloggers) και δεν θα χαθεί σε κάποια βιβλιοθήκη, κάπου.

Αν γίνει αυτό, καταλαβαίνω γιατί να βάλω και link και post και banner και όλα. Αλλιώς όχι.