archive about

οπτικοακουστικό αρχείο ΕΡΤ (on-line)

Η δημιουργία του ert-archives.gr είναι μία καλή ιδέα που έχω και στο παρελθόν υποστηρίξει. Δυστυχώς η έλλειψη (ελπίζω) φιλοσοφίας [*] σχετικά με τις τεχνικές επιλογές οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα που δεν μου αρέσει καθόλου.

Για άλλη μία φορά, ένας δημόσιος οργανισμός αποφασίζει να μας "δέσει" με την Microsoft (βλ. τα, προσβάσιμα μέσω internet video, είναι σε WMV). Ο cosmix έχει γράψει ένα εκτενές άθρο που αξίζει να διαβάσετε.

-- [*] Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας (είτε είναι η διεύθυνση της ΕΡΤ ή ο αρμόδιος υπουργός). Τεχνικές λύσεις μπορεί να υπάρχουν πολλές, εξίσου καλές. Αλλά πέρα από την τεχνοκρατική επιλογή, σε πολλά θέματα πρέπει να υπάρχει και πολιτική: που θέλω να πάω και ποια από τις εξίσου καλές τεχνικές λύσεις με οδηγεί στον στόχο μου.

Δεν μπορεί η πολιτική επιλογή να είναι "η ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΡΤ". Η πολιτική επιλογή πρέπει να είναι η προσβασιμότητα του αρχείου, η διατήρησή του ως μέρος της ιστορίας, η διαμόρφωση ή ενίσχυση μίας αγοράς διανομής οπτικοακουστικού υλικού, η δημιουργία πόρων (π.χ. πρωτογενούς υλικού) που θα επιτρέψουν σε νέους καλιτέχνες, επιστήμονες και δημιουργούς να φτιάξουν κάτι νέο. Με βάση τέτοια κριτήρια θα πρέπει να επιλέξει αν η καλύτερη λύση είναι η ψηφιοποίηση και πώς θα γίνει αυτή.

Αυτή είναι η αξία που πρέπει να επιστρέφει στους πολίτες ένας οργανισμός που στηρίζεται από το κράτος.