archive about

προσοχή στις καλές προθέσεις

Τον τελευταίο καιρό ανασύρεται όλο και πιο συχνά το θέμα της παιδοφιλίας, παιδικής πορνογραφίας και παιδικής κακοποίησης και πάντα το συμφραζόμενο είναι το Internet[*]. Είμαι και εγώ εξίσου ευαισθητοποιημένος για τα θέματα αυτά όπως όλοι μας -ποιός δεν είναι;

Ακριβώς για αυτό με τρομάζουν οι συζητήσεις αυτές. Διότι χρησιμοποιούν ένα θέμα στο οποίο κανένας μας δεν μπορεί να μείνει απαθής, που μας αγγίζει όλους. Με τρομάζουν, γιατί σιγά-σιγά χτίζουν το μόνο επιχείρημα στο οποίο θα μπορούσαν να βασιστούν κάποιοι για "να μας σώσουν". Χτίζουν συστηματικά την εικόνα του σκοτεινού και εγκληματικού διαδικτύου, το οποίο αύριο κάποιοι θα ζητήσουν να ελέγχουν "για το καλό μας". Αν τα πράγματα δυσκολέψουν πολύ, θα κάνουν και κύριο θέμα των ειδήσεων μία υπόθεση που θα συνδυάζει όλα τα στοιχεία, ακόμη και αν είναι η μοναδική από ιδρύσεως ελληνικού κράτους.

Τα επιχειρήματα, γνωστά, αφού θα μας έχουν πείσει ότι οι παιδόφιλοι συχνάζουν στο internet: "Ακόμη και ένα παιδάκι να σώσουμε, αξίζει". Βέβαια, αυτό είναι ένα καλό επιχείρημα για να απαγορευτεί η πώληση και χρήση κάθε βιντεοκάμερας, αλλά δεν το προτείνει κανείς. Επίσης, η αστυνομία θα μπορούσε να κάνει μία βόλτα ένα οποιοδήποτε βράδυ σε μέρη όπως π.χ. δίπλα στο Δημαρχείο Αθηναίων και να ελέγξει αν οι κοπελίτσες που κάνουν πιάτσα εκεί είναι ενήλικες (και φαντάζομαι και σε δεκάδες άλλα σημεία στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα).

Ξέρω ότι κινούμαι σε επικίνδυνο έδαφος με αυτό το θέμα. Και για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι εναντίον στο να υπάρχει κάποιου βαθμού έλεγχος στο internet (που αν δούλευε σωστά η δικαιοσύνη, οι νόμοι που έχουμε και τώρα αισθάνομαι ότι αρκούν). Αλλά με ανησυχεί το πλαίσιο στο οποίο θέλουν κάποιοι να γίνει αυτή η συζήτηση -στο πλαίσιο φόβου και τρόμου. Γιατί όταν προετοιμάζεις την συζήτηση να γίνει με αυτούς τους όρους, σημαίνει ότι θέλεις να περάσεις κάτι που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα μπορούσες.

Είμαι πολύ προβληματισμένος, μπορεί να έχω εντελώς άδικο -κάθε άποψη και σκέψη ευπρόσδεκτη. Ακόμη περισσότερο, αν υπάρχουν στοιχεία, συγκεκριμένα στοιχεία: αριθμός υποθέσεων, είδος υποθέσεων κ.λ.

-- [*] το άρθρο αυτό είναι από ΤΟ ΒΗΜΑ, 23/1/2008. Σήμερα, 24/1, διαβάζω... Και με τον νόμο θα υποκλέπτει η ΕΥΠ.