archive about

η παρουσίαση του Bill Gates στο Μέγαρο Μουσικής

Καταρχήν, ο Gates δεν έκανε μία αλλά δύο παρουσιάσεις. Μία στους καλεσμένους της Microsoft (σε αυτούς ήμουν και εγώ...) και μία στους καλεσμένους του ΣΕΒ.

Η παρουσίαση του δεν με εντυπωσίασε. Δεν άκουσα κάτι που να με συναρπάσει, κάτι που δεν έχω ακούσει σε άλλες παρουσιάσεις. Αν πρέπει να ξεχωρήσω κάτι είναι αυτό που είχα παρατηρήσει και πριν από ένα περίπου χρόνο, στο MIX07, ότι η Microsoft δίνει όλο και περισσότερη σημασία στα "web services" (όπως τα ορίζει ο καθένας) και έγινε για μία ακόμη φορά αναφορά στο "web for machines" (αν και νομίζω ότι δεν το είπε έτσι), δηλ. on-line υπηρεσίες που μιλάνε με άλλες υπηρεσίες και προγράμματα.

Το εισαγωγικό video που έδειξαν ήταν κάπως αστείο και πρέπει να παραδεχθώ ότι αν και δεν ξεκαρδίστηκα, ήταν αυτοσαρκαστικό -περνούσε βέβαια και το μήνυμα στους μετόχους ότι δεν θα χάσει τίποτα η Microsoft τώρα που ο Gates θα σταματήσει να ασχολείται full time. (μπορείτε να το δείτε εδώ, το ίδιο έδειξαν στην CES2008)

Αν κάτι μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ένα demo του surface που πραγματικά μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους υπολογιστές. Ούτε αυτό είναι κάτι νέο, αλλά όταν το βλέπεις να στο παρουσιάζουν, σίγουρα είναι διαφορετικά. Κάτι που δεν ήξερα είναι ότι βασίζεται σε 2 κάμερες και όχι σε touch screen (αν κατάλαβα σωστά), που λογικά θα επιτρέπει να έχει σχετικά χαμηλό κόστος.

Αυτά πάνω-κάτω. Όσοι παρακολουθούνε αυτά τα πράγματα, νομίζω ότι θα βρήκαν την παρουσίαση εξίσου μέτρια με εμένα. Για όσους δεν έχουν μεγάλη επαφή, ίσως να ήταν ενδιαφέρουσα εμπειρία -και καταλαβαίνω ότι η ανομοιογένεια του κοινού είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για αυτόν που παρουσιάζει και τον οδηγεί σε αρκετούς συμβιβασμούς.

Περίμενα ότι ο Bill Gates θα μιλούσε και για το Bill Gates Foundation, που θεωρώ μάλλον πιο ενδιαφέρουσα δραστηριότητα και στην οποία ίσως να έχει να προσφέρει περισσότερα, αλλά ήρθε καθαρά ως Microsoft.