archive about

η αξία του social network

Τί νόημα έχει να δημιουργήσει κάποιος ένα "μεγάλο" social network, πέρα από το να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία του να είναι δημοφιλής; Μήπως όλοι όσοι προσπαθούμε να έχουμε πολλούς followers στο twitter, πολλούς αναγνώστες στο blog μας ή πολλούς "φίλους" στο facebook είμαστε απλά "attention freaks", έχουμε ένα έλλειμα προσοχής και προσπαθούμε να το καλύψουμε;

Όχι -αλλά πριν εξηγήσω, να θυμίσω κάτι.

Ξεχάστε υπολογιστές, internet, web 2.0 και όλα τα σχετικά. Σκεφτείτε τους 2-3 γνωστούς σας, που πέρα από το αν είναι έξυπνοι ή ικανοί ή εργατικοί ή όχι, έχουν ένα πολύτιμο "κεφάλαιο": "τους ξέρουν όλους". Μιλάω για τον φίλο ή γνωστό που με κάποιο μαγικό τρόπο "ξέρει τους πάντες" σε ένα συγκεκριμένο χώρο ή κοινωνικό περιβάλλον. Αυτόν που όταν του αναφέρετε ένα πρόβλημα λέει αμέσως "ξέρω τον τάδε που θα μπορούσε να σε βοηθήσει, είναι φίλος μου". Δεν είναι ότι τους ξέρει μόνο, είναι ότι τον ξέρουν και αυτοί. Μπορεί να μην ζητάει χάρες, αλλά όλο και κάποιος τον καλεί στο εξοχικό του, κάποιος φροντίζει να του δώσει μία πρόσκληση για το Χ ή Ψ event, κάποιος θα τον έχει ήδη ενημερώσει για το νέο trend στην μουσική ή τα gadgets ή το θέατρο, κάποιος θα τον φιλοξενήσει όταν πάει σε μία άλλη πόλη.

Ίσως δεν το λέμε έτσι, "κοινωνικό κύκλο" το λέμε συχνά, αλλά αυτός ο φίλος έχει ένα ευρύ social network και καταλαβαίνει (μάλλον) πόσο μεγάλη αξία έχει αυτό. Την αξία να μπορείς να έχεις πρόσβαση στις γνώσεις, την επιροή ή τα resources όσο περισσότερων ανθρώπων γίνεται.

Αν το internet ως τεχνολογία (TCP/IP) δικτύωσε τους υπολογιστές, το WWW και το HTML δικτύωσε την πληροφορία και τώρα, τα λεγόμενα "social network apps" δίνουν νέα εργαλεία δικτύωσης των ανθρώπων.

Δεν στέκομαι στον στενό ορισμό του social network app που θεωρεί ότι σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν μόνο εφαρμογές όπως το facebook ή το twitter. Μιλάω και για τα blogs ή ακόμη και για τα mailing lists ή το email. Για όλα αυτά τα εργαλεία που επιτρέπουν να έχεις πρόσβαση στις γνώσεις, την εμπειρία ή ακόμη και τον χρόνο άλλων ανθρώπων.

Η δυνατότητα να ρωτήσεις μερικές εκατοντάδες ανθρώπους "έχω αυτό το πρόβλημα" ή "ψάχω το τάδε" και κάποιοι από αυτούς να σπεύσουν να σου δώσουν την λύση. Ίσως πολλοί από εμάς να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά η δυνατότητα αυτή αποτελεί σημαντικό πλούτο για το άτομο που την έχει. (Ίσως τώρα να βγάζει νόημα η "μανία" του Calacanis να γίνει #1 στο twitter "χαρίζοντας" macbook air. Στην πραγματικότητα είναι μία πολύ καλή επένδυση.)

Ξεκίνησα λέγοντας "ξεχάστε τα περί internet κ.λ." και θα καταλήξω πάλι σε αυτό. Ναι, όλα αυτά τα εργαλεία όπως και αν λέγονται μας δίνουν αυτές τις καταπληκτικές δυνατότητες. Αλλά η αξία των δικτύων αυτών έχει άμμεση σχέση με την σχέση που έχουν τα μέλη τους και με την αξία του καθενός. Το απλό κλικ σε ένα κουμπάκι που λέει "follow" ή "add to friends" μπορεί να σημαίνει πολύ διαφορετικά πράγματα, από αγάπη, θαυμασμό ή εκτίμηση, μέχρι μία μηχανική κίνηση ή ακόμη και διάθεση "κατασκοπείας". Όσο ποιοτικότερη είναι η σχέση, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του network. Μπορεί να σε "ακολουθούν" 1000 άτομα για να δουν πού θα κάνεις λάθος και να σε βρίσουν ή μπορεί να σε ακολουθούν μόνο 20 που θα σπεύσουν να σε βοηθήσουν.

Δεν είναι μόνο θέμα αριθμών. Και τελικά, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που ξέρουν να χτίζουν σχέσης εμπιστοσύνης και εκτίμησης, που έχουν να προσφέρουν κάτι στην συζήτηση, αυτοί θα έχουν το μεγαλύτερο κέρδος μέσα από τα social networks που δίνουν μία νέα διάσταση στον "κοινωνικό κύκλο", επιτρέπεουν να είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερος από τον "παραδοσιακό" και να έχουμε πρόσβαση στους συνολικούς πόρους του με πολύ πιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο.

Νομίζω ότι το θέμα θα μπορούσε να το πάει κανείς ακόμη παραπέρα, για την αξία του EQ σε σχέση με το IQ, για την αξία της γνώσης και της κοινωνικότητας, την αξία του να χαρίζεις, ίσως και για το πώς με βάση τα παραπάνω θα έπρεπε να αλλάξει σε κάποιο βαθμό το εκπαιδευτικό σύστημα -αλλά, καλύτερα να διαβάσω τα σχόλιά σας πρώτα :-)