archive about

Google App Engine

Η Google ξεκίνησε σήμερα το πρωί (για ώρα Ελλάδας) την δοκιμαστική λειτουργία του Google App Engine. Το Google App Engine είναι ένα web hosting environment που αξιοποιεί την τεχνογνωσία της Google στο θέμα των "scalable applications" -ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι ξέρουν τί χρειάζεται να γίνει για να μπορέσει μία web εφαρμογή να εξυπηρετεί εκατομμύρια χρήστες ταυτόχρονα;

Πιο αναλυτικά:

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός. Όσοι έχουμε κατά καιρούς αναπτύξει μια web app που να έχει γίνει δημοφιλής, ακόμη και στην πολύ μικρή ελληνική κλίμακα, ξέρουμε ότι από κάποιο κάποιο σημείο αρχίζουν διάφορα προβλήματα που δεν είχε βάλει με το μυαλό του ο developer. Εϊναι η στιγμή που ο αριθμός χρηστών αλλάζει μερικές τάξεις μεγέθους, που τα δεδομένα γίνονται πολύ περισσότερα στην βάση, που τα requests μετριούνται σε hits/sec και όχι σε hits/hour.

Με το Google App Engine η Google παρέχει ένα περιβάλλον στο οποίο ο developer μπορεί να δημιουργήσει (δωρεάν) την εφαρμογή του, να την δοκιμάσει και αν πετύχει να έχει μεγάλη κίνηση αυτό να μην τον απασχολήσει αφού θεωρητικά η ίδια η πλατφόρμα παρέχει το scalability. Αυτά είναι καλά νέα και για όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν μία web startup και δίσταζαν μπροστά στον "φόβο της επιτυχίας": τί κάνεις αν η υπηρεσία που ανέπτυξες γίνει ξαφνικά πολύ δημοφιλής με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και από την άλλη, πώς να επενδύσεις σε hosting, managed services κ.λ. όταν είσαι ακόμη στην αρχή και δεν ξέρεις αν αξίζει ή όχι; Πλέον, μπορούν να κάνουν host την υπηρεσία τους δωρεάν και θα χρειαστεί να πληρώσουν μόνο αν μεγαλώσει αρκετά -απόλυτα λογικό.

Κάποιοι βλέπουν το Google App Engine ως ανταγωνιστή των διάφορων Amazon Web Services. Σε μερικές περιπτώσεις είναι. Αλλά νομίζω ότι οι δύο προσεγγίσεις είναι αρκετά διαφορετικές. Θα έλεγα ότι το AWS είναι απείρως πιο ευέλικτο και δεν στοχεύει μόνο σε web εφαρμογές. Από την άλλη το Google App Engine είναι προσανατολισμένο στο να λύσει ένα και μοναδικό πρόβλημα, αυτό της ανάπτυξης και του hosting web app που χρειάζονται scalability και για να το λύσει βάζει όλους τους περιορισμούς που θεωρεί λογικούς. Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε αν οι δύο να συγκλίνουν ή θα αποκλίνουν. Πάντως, δεν θα μου έμοιαζε περίεργο η Amazon να παρουσιάσει ένα πιο "high level" περιβάλλον, ανάλογο με αυτό της Google, στοχεύοντας να καλύψει όλο το φάσμα.

Διαβάστε επίσης: - Dave Winer: Early notes on GoogleApps - TechCrunch Labs: Our Experience Building And Launching App On Google App Engine - TechCrunch: Google Jumps Head First Into Web Services With Google App Engine