archive about

ΟΤΕ και ελληνικός δορυφόρος

Δεν θυμάμαι πού το διάβασα -ίσως σε κάποιο σχόλιο που μου άφησαν στο REC (on); δεν το βρίσκω, είμαι κατά 99% σίγουρος ότι το είχε αφήσει ο Κρόγιας.

Τέλος πάντων αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάποιος έλεγε ότι η πώληση του ΟΤΕ έχει και άλλη μία διάσταση που δεν παρουσιάζει κανένας, ότι ο ΟΤΕ ελέγχει τον μοναδικό ελληνικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο. Έψαξα λίγο και βρήκα μερικά στοιχεία. Επειδή το θέμα δεν το κατέχω καθόλου, τα παρουσιάζω ελπίζοντας όσοι γνωρίζετε καλύτερα το θέμα να προσθέσετε σχόλια.

Λοιπόν, αυτά που βρήκα: - ο δορυφόρος Hellas Sat 2 είναι ιδιοκτησία της Hellas Sat, θυγατρικής του ΟΤΕ και εκτοξεύθηκε στις 13/5/2003. - η θέση του δορυφόρους στο διάστημα είναι Ελληνική και μάλιστα μας την παραχώρησε η Κύπρος (η Ελλάδα είχε χάσει τα δικαιώματά της λόγω καθυστερημένης εκτόξευσης του δορυφόρου) - καλύπτει δορυφορικά Ευρώπη, Αφρική κ ΝΑ. Ασία

Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει μία ανησυχία ότι η πώληση του ΟΤΕ μπορεί να ισοδυναμεί με απώλεια εθνικών δικαιωμάτων στο διάστημα, κάτι που ίσως σήμερα να μην έχει τόσο σημαντική οικονομική αξία, αλλά ίσως στο μέλλον να έχει όχι μόνο οικονομική αλλά και εθνική σημασία (πιθανά εθνικά δικαιώματα στην αξιοποίηση του διαστήματος;)

Πιο άμεση ανησυχία είναι ότι χάνουμε πιθανότατα την ανεξάρτητη πρόσβαση σε δορυφορικές τηλεπικοινωνίες ως κράτος (τηλεπικοινωνίες που δεν έχουν μόνο εμπορική, αλλά και στρατιωτική ή διπλωματική σημασία) -ισχύει ότι η Τουρκία διατήρησε τους 4 δορυφόρους της κρατικούς για "εθνικούς λόγους";

Επαναλαμβάνω, δεν ξέρω αν ισχύουν ή πόσο ακριβή είναι όλα αυτά. Όποιος ξέρει ή μπορεί να δώσει σχετικά links, ας το κάνει στα σχόλια, γιατί μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για το οποίο θα πρέπει να έχουμε καλύτερη εικόνα.