archive about

έχουμε πολύ δρόμο για την διαφάνεια...

Γύρισα πριν από λίγο στο γραφείο. Είχα πάει μαζί με τον e-lawyer στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στην ακρόαση για το θέμα euroelections.gr. Ο e-lawyer εκπροσωπούσε σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ (που έχει ζητήσει το domain euroelections.gr) και είχε έρθει και μία δικηγόρος που εκπροσωπούσε το Υπ. Εσωτερικών (που έχει ζητήσει να μην δοθεί το domain αυτό στο ΠΑΣΟΚ, αίτημα που έχει κάνει δεκτό η ΕΕΤΤ συμφωνώντας με το υπουργείο).

Δεν θα σταθώ στην ουσία της υπόθεσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση. Θέλω να αναφερθώ στο ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να επιτραπεί η βιντεοσκόπιση της ακρόασης (ή έστω η μαγνητοφώνησή της) ώστε να την βάλουμε on-line. Αν και γενικά δεν υπάρχει κάποιος όρος που να λέει ότι παρόμοιες ακροαματικές διαδικασίες είναι μυστικές, τα ειδικά χαρακτηριστικά της υπόθεσης της δίνουν ένα επιπλέον δημόσιο χαρακτήρα: οι δύο "αντίδικοι" είναι από την μία ένα πολιτικό κόμμα και από την άλλη το ελληνικό δημόσιο, είναι λογικό να θεωρήσει κάποιος ότι ενδιαφέρον δεν έχουν μόνο τα δύο μέρη αλλά και οποιοσδήποτε πολίτης.

Δυστυχώς η ΕΕΤΤ δεν μας το επέτρεψε. Λέω "δυστυχώς", διότι εγώ είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω επί σχεδόν μία ώρα αυτή την "ενδιαφέρουσα συζήτηση" που λέω παραπάνω. Μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο από νομικής άποψης, με επιχειρήματα από την μία και την άλλη πλευρά. Επιχειρήματα που σχετίζονται με την συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά θα ενδιέφεραν οποιονδήποτε κατοχυρώνει ένα domain με κατάληξη .gr.

Εσείς ΔΕΝ θα έχετε αυτή την δυνατότητα -αν κατάλαβα σωστά, ας με διορθώσει ο e-lawyer, ούτε καν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά δεν θα επιτρέπεται να δοθούν στην δημοσιότητα.

Είναι πραγματικά κρίμα, κάθε φορά, να χρειάζεται κάποιος να αποδείξει ότι έχει δικαίωμα πρόσβασης σε παρόμοιες πληροφορίες και διαδικασίες, αντί να συμβαίνει το αντίστροφο[1]. Όχι μόνο για να κρίνει, αλλά και για να μαθαίνει.

Έχουμε πολύ μακρύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαφάνειας. Νομίζω όμως ότι αυτές οι μικρές μάχες, ακόμη και όταν χάνονται, μας φέρνουν λίγο πιο κοντά.


[1] το δικαίωμα αυτό να θεωρείται δεδομένο και κατά περίπτωση να χρειάζεται κάποιος από τους ενδιαφερόμενους να αποδείξει ότι υπάρχει κάποιος πολύ καλός λόγος να μην δοθούν στοιχεία στην δημοσιότητα.