archive about

Revolution OS

[caption id="attachment_4347" align="alignleft" width="110" caption="REVOLUTION OS tells the inside story of the hackers and computer programmers who rebelled against Microsoft and the idea of proprietary software to create GNU, Linux, and the Open Source movement. Shot on location in Silicon Valley on 35mm film and in widescreen, REVOLUTION OS captures an offbeat group of characters who are three-parts libertarian, two-parts communist, and one-part bad garage band."][/caption] Είδα πριν από λίγο το Revolution OS ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του GNU/Linux. Όσοι ενδιαφέρεστε για αυτά τα πράγματα, αξίζει να το δείτε, αν και έχει γυριστεί το 2002 (ή κάπου εκεί) με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνει τις (πάρα, μα πάρα πολύ) ενδιαφέρουσες εξελίξεις των τελευταίων ετών.

Είμαι σίγουρος ότι το κίνημα του Ελεύθερου/Ανοικτού Λογισμικού (Free/Open Source Software) αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φαινόμενο της εποχής μας. Μέσα σε αυτό ξεκίνησαν οι ιδέες που σήμερα έχουν πάρει ονόματα όπως "crowdsourcing". Το ανοικτό λογισμικό πήγε χέρι-χέρι με την ανάπτυξη του Internet όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα -από την μία το internet ήταν η προϋπόθεση για το μοντέλο ανάπτυξης του Open Source, από την άλλη, το Internet δεν θα υπήρχε (τουλάχιστον όχι όπως το εννοούμε σήμερα) χωρίς τα Open Source εργαλεία. Μία ματιά στα πρώτα βήματα του ανοικτού λογισμικού μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα το internet, αλλά και τον σημερινό (για μερικούς) ή αυριανό (για άλλους) κόσμο.

Μπορεί να μοιάζει λίγο υπερβολικό σε κάποιους αυτό, αλλά σκεφτείτε ότι ζούμε στην εποχή του internet. Ο τρόπος που σχεδιάστηκε, οι δυνάμεις και οι ιδέες που επικράτησαν στην ανάπτυξή του, όλα αυτά επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που σκεφτόμαστε, επιχειρούμε, αντιλαμβανόμαστε τα δικαιώματά μας -ακόμη και αν δεν το γνωρίζουμε.

Στους "αμύητους" :-), το Revolution OS θα επιτρέψει να ρίξουν μία κλεφτή ματιά στον κόσμο του Open Source. Σε όσους έχουν ασχοληθεί, θα θυμίσει αγαπημένες ιστορίες.

Δυστυχώς, το Revolution OS αγγίζει πολύ λίγο την εξαιρετικά πλούσια κουλτούρα των hackers και του ανοικτού λογισμικού, μία κουλτούρα πολύ πλούσια που είναι όμως γνωστή σε λίγους. Ιστορίες που συνεχίζονται επί δεκαετίες, "μυθολογία" και ιδεολογία που μπλέκονται στην ονοματολογία των προγραμμάτων, των εργαλείων και των projects -"mozilla", "apache", "gnu", "bisson", "yacc", "more", "less" για να αναφέρω μερικά. Πολύ θα ήθελα να δω μία σειρά ντοκιμαντέρ ή ένα βιβλίο που να περιέχει όλες αυτές τις ιστορίες.

Υπάρχει κάποιο μάθημα σε κάποιο τμήμα πληροφορικής που να είναι "Ιστορία του Ανοικτού Λογισμικού" ή κάτι τέτοιο;