archive about

πώς να κάνετε podcast στο blogger.com

Αρκετές φορές με έχετε ρωτήσει πώς μπορεί κανείς να φτιάξει ένα podcast όταν το blog του βρίσκεται στο blogger.com. Δυστυχώς δεν υπάρχει μία απλή απάντηση, αλλά ψάχνοντάς το λίγο (και μια και ξύπνησα από τα χαράματα σήμερα..) κατέληξα σε μία λύση που είναι συνδυασμός διάφορων υπηρεσιών που δείχνει να δουλεύει και είναι δωρεάν.

(σημαντική σημείωση: δεν αναφέρομαι στο πώς ηχογραφεί κάποιος ένα podcast, αλλά πώς αφού έχει δημιουργήσει το MP3 θα το βάλει ως podcast στο blog του που είναι στο blogger.com)

1. hosting των MP3 files. Πηγαίνετε στο dropbox και ανοίγετε ένα δωρεάν λογαριασμό. Ανεβάζετε το MP3 file στο "Public" folder. Κάνετε copy το "public URL" του αρχείου. Θα αναφέρομαι σε αυτό (κάντε το paste κάπου για να το έχετε πρόχειρο στην συνέχεια) ως "mp3 link". 2. mp3 flash player Πηγαίνετε στο Easylistener για να δημιουργήσετε ένα flash player που θα βάλετε μέσα στο post σας. Κάνετε paste το mp3 link στο κουτάκι που λέει "playlist URL". Επιλέξτε "bar" στο είδος του player. Πατήστε στο "copy to clipboard". 3. Δημιουργία post Πηγαίνετε στο blogger.com και δημιουργήστε ένα νέο post. Κάνετε paste στο κείμενο τον κώδικα από το βήμα 2. Σημαντική λεπτομέρεια: ο κώδικας τελειώνει κάπως έτσι getflashplayer' /> Για κάποιο λόγο αν τον αφήσετε έτσι, το blogger.com θα διαμαρτύρεται ότι έχει λάθος όταν πάτε να κάνετε publish. Αλλάξτε το "/>" σε "></embed>". Δηλαδή, ο κώδικας θα τελειώνει τώρα έτσι: getflashplayer> 4. enclosure Το podcast μας δεν είναι podcast αν δεν μπορεί κάποιος να το κατεβάσει με ένα "podcastcher" όπως το iTunes. Για να γίνει αυτό, πρέπει να προσέξουμε μία μικρή λεπτομέρεια, να προσθέσουμε το "enclosure" στο post μας. Πατήστε στο link που λέει "Add enclosure link". Στην φόρμα που θα εμφανιστεί συμπληρώνετε για URL το mp3 link που αντιγράψατε στο βήμα 1 και για MIME type βάζετε "audio/mpeg". 5. Έτοιμοι! Πατήστε Publish και το post σας θα έχει έτοιμο τον player για να ακούσουν οι επισκέπτες σας την εκπομπή σας. Αν κάποιος έχει κάνει subscribe στο feed σας με κάποιο podcatcher θα κατεβάσει αυτόματα το mp3 και αν χρησιμοποιεί κάποιο feed reader που υποστηρίζει enclosures (π.χ. Google Reader) θα δει ένα embedded player για να την ακούσει.