archive about

η amazon σβήνει βιβλία από τα kindle

Είναι γνωστό ότι έχω εκφραστεί πολλές φορές με θερμά λόγια για το amazon kindle. Αλλά πολιτικές της amazon σαν αυτή που περιγράφει το TechCrunch κάνουν εντελώς αναξιόπιστη την συσκευή -και εντελώς ακατάλληλη για μία ευρεία χρήση που θα είχε σαν στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στην γνώση.

Αναφέρει λοιπόν το TechCrunch, ότι τις τελευταίες μέρες οι χρήστες του kindle είδαν να εξαφανίζονται από τις συσκευές τους βιβλία, ανάμεσά του και τα “1984″ και “Animal Farm” του Όργουελ [1]. Όχι κάποιες "παράνομες" [2] κόπιες, αλλά τα βιβλία που είχαν αγοράσει νόμιμα σε ηλεκτρονική μορφή οι πελάτες, από το amazon!

Ο λόγος είναι ότι οι εκδότες τους αποφάσισαν ότι δεν θέλουν τα βιβλία αυτά να διανέμονται σε ηλεκτρονική μορφή για το kindle. Όπως όμως παρατηρεί πολύ σωστά το TC, ενώ θα ήταν απόλυτα αποδεκτό να σταματήσει η διανομή τους σε αυτή την μορφή, το να σβηστούν τα αγορασμένα "βιβλία" είναι... Οργουελικό.

Μπορεί οι πελάτες να είδαν το αντίτιμο που κατέβαλαν να πιστώνεται στον λογαριασμό τους. Αλλά η δυνατότητα να μπορεί ένας διανομέας ή ένας εκδότης, για "καλούς" ή "κακούς" σκοπούς, να εξαφανίσει ένα βιβλίο (από προσώπου γής, αν π.χ. το kindle ήταν ευρύτατα διαδεδομένο) είναι ανατριχιαστική...

-- [1] σίγουρα υπάρχει μία ειρωνεία εδώ... [2] που και να ήταν, αλλά ας μην κάνουμε αυτή την συζήτηση τώρα. [*] η φωτογραφία είναι από τον τάφο του George Orwell (Eric Arthur Blair)