archive about

ένα νέο μοντέλο για την τέχνη [*] by cpil.

Ο Κωνσταντίνος έχει ξεκινήσει ένα ενδιαφέρον πείραμα: Για να κάνει την επόμενή του ταινία, χρειάζεται $35,000. Αποφάσισε να τα συγκεντρώσει από προσφορές ανθρώπων που θα δώσουν τα χρήματα από πριν και αυτός σε αντάλλαγμα θα δώσει το αποτέλεσμα της δουλειάς του (την ταινία) ελεύθερο για κάθε τον καθένα. [**]

Είναι ένα μοντέλο για την παραγωγή τέχνης που υποστηρίζω 1000%.

Πρώτον, ο δημιουργός δεν μπαίνει σε μία λογική χρηματιστηρίου. Δεν ποντάρει τον χρόνο του και το ταλέντο του, ελπίζοντας να βγάλει από τίποτα ως πάρα πολλά. Προσδιορίζει, όπως κάνει κάθε εργαζόμενος, πόσο κοστολογείται την συγκεκριμένη στιγμή η δουλειά του, ο χρόνος του, το ταλέντο του (βάλτε ό,τι άλλο θέλετε), και ζητάει τα χρήματα από την κοινωνία. Αν τα συγκεντρώσει, προχωράει στην δημιουργία.

Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι από την στιγμή που θα τελειώσει το έργο του, δεν έχει κανένα λόγο να προσλαμβάνει δικηγόρους, υπηρεσίες της Ασφάλειας ή διεθνείς οργανισμούς για να το "προστατέψουν". Πληρώθηκε για αυτό όσο ήθελε και το δίνει στο κοινό. Αυτό μπορεί ελεύθερα να το αντιγράψει, να το μοιράσει στους φίλους του, να το προβάλει στο μπαρ του ή στην σχολική εκδήλωση.

Κατά την γνώμη μου είναι και πολύ πιο ηθικό. Το ξέρω ότι θα στεναχωρήσω τους φίλους δημιουργούς, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να μπορεί ένας καλιτέχνης να ζήσει μία ολόκληρη ζωή από τα δικαιώματα ενός βιβλίου ή ενός τραγουδιού -και στο κάτω-κάτω, αν αυτό ισχύει για ένα χιτάκι, γιατί να μην ισχύει και για τον αρχιτέκτονα ή τον μηχανικό μίας γέφυρας ή ενός σπιτιού.

Το μοντέλο μοιάζει πολύ με την αναγεννησιακή πατρωνία, μόνο που εδώ δεν εξαρτάται ο καλλιτέχνης από ένα πλούσιο πατρώνο που θα του ορίσει τί θα κάνει και τί όχι.

Αν σας αρέσει η ιδέα, αν σας αρέσουν προηγούμενες δουλειές του Κωνσταντίνου, αν θέλετε να δημιουργήσει ελεύθερα την επόμενη ταινία του, αν θέλετε να μπορείτε να την φυλάξετε στον υπολογιστή σας, να την κόψετε DVD και να την δώσετε στους φίλους σας χωρίς να θεωρείστε εγκληματίες, ΠΡΕΠΕΙ να πάτε στο http://www.fundable.com/groupactions/groupaction.2009-09-15.3238426801 και να συνεισφέρετε.

Ίσως να γίνετε μέρος μίας ιστορικής στιγμής!

Φίλοι bloggers, μην περιοριστείτε να link-άρετε απλά, η ταινία δεν γίνεται με links -αν και αυτά βοηθάνε σε αυτή την περίπτωση...

-- [*] δεν είναι εντελώς νέα η ιδέα, είμαι σίγουρος ότι την έχω ξαναδιαβάσει και μάλιστα ότι έχω κάνει share κάποιο σχετικό post, αλλά δεν το βρίσκω. Το διευκρινίζω, απλά για να μην μπούμε στην διαδικασία του ποιος ήταν πρώτος :-)

[**] Κωσταντίνε, πρέπει να διευκρινίσεις την άδεια! Τί θα έλεγες για CC Attribution; Ναι, κάποιοι θα την χρησιμοποιήσουν εμπορικά και είναι άδικο, αλλά αυτό νομίζω ότι θα συμβεί γιατί θα είσαι η εξαίρεση. Αν το μοντέλο σου το ακολουθήσουν πολλοί, με CC Attribution, θα δημιουργηθεί μία αγορά στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να πουλήσει το έργο σου, παρά μόνο την επιπλέον δουλειά-επένδυση που ίσως κάνει (π.χ. να έχει αίθουσα προβολής), αφού ο ανταγωνιστής του θα μπορεί να δώσει το ίδιο προϊόν σε χαμηλότερη τιμή.

Εναλλακτικά, βέβαια υπάρχει και το CC Non Commercial.

update: η άδεια είναι Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Greece License.