archive about

τα παγκάκια της Αθήνας

Είδα με ενδιαφέρον τον διαγωνισμό για τα παγκάκια της Αθήνας. Ωραία ιδέα.

Υποψιάζομαι όμως, ότι αφού επιλεγούν τα παγκάκια, θα βγει ένα μεγάλο έργο για την αντικατάσταση των παλιών, με μεγάλο κόστος για τον Δήμο.

Θα ήθελα να προτείνω μία πολύ όμορφη ιδέα που συνάντησα στην Νέα Υόρκη.

Κάθε παγκάκι, έχει έναν "χορηγό". Έναν άνθρωπο που δίνει ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε χρόνο για την συντήρησή του, το "υιοθετεί". Σε αντάλλαγμα, υπάρχει μία επιγραφή.

Οι επιγραφές είναι διαφόρων ειδών: από αφιερώσεις στην αγαπημένη, στο παιδί, στην σημαντική προσωπικότητα, στην ματαιοδοξία κάποιου ή στην σπουδαία στιγμή κ.λ. που συνέδεσε με το συγκεκριμένο παγκάκι.

Με αυτό τον τρόπο, ο δήμος έχει έσοδα ώστε να τα διατηρεί σε καλή κατάσταση. Αλλά επιπλέον οι κάτοικοι της πόλης δημιουργούν και εκφράζουν τους συναισθηματικούς δεσμούς τους με την πόλη. Ίσως κάποιο από αυτά, να γίνει μετά από 40 ή 50 χρόνια γνωστό, διότι το πρόσωπο που αναφέρεται έγινε διάσημο. Ένα απλό αντικείμενο, γίνεται μέρος της καταγραφής της ιστορίας της πόλης. Περιττό να αναφέρω ότι αν δίνεις κάτι για το "δικό" σου παγκάκι, είναι απίθανο να δεις ένα άλλο να βανδαλίζεται και να μην αντιδράσεις.

Νομίζω ότι είναι μία όμορφη ιδέα που και θα γλίτωνε χρήματα από τον Δήμο, αλλά και θα δημιουργούσε μία διαφορετική σχέση των Αθηναίων με την πόλη τους -τουλάχιστον θα ήταν μία αρχή.

-- [*] οι φωτογραφίες είναι από τον Ed Yourdon