archive about

ebook readers: όχι μόνο readers

Οι ebook readers αρχίζουν και γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες συσκευές. Δεν αποκλείεται (εγώ το περιμένω), μέσα στον επόμενο χρόνο να δούμε μία έκρηξή στην αγορά αυτή, που έτσι κι αλλιώς είναι ήδη σημαντική.

Στην πλειοψηφία τους, οι "ψηφιακοί αναγνώστες" αυτοί είναι σχεδιασμένοι ως συσκευές για ανάγνωση βιβλίων. Θεωρώ ότι επιλέγοντας αυτή και μόνο την λειτουργία, παραβλέπουν μία λειτουργία που θα ήταν πολύ πιο δημοφιλής -και δεν θα έθετε το δίλημμα "τυπωμένο βιβλίο ή ηλεκτρονικό";

Η λειτουργία αυτή είναι η διόρθωση/επιθεώρηση κειμένων. Υπάρχουν πολλά κείμενα που πολλοί χρήστες τα διαβάζουν με μόνο σκοπό να τα διορθώσουν και πολλά κείμενα τα οποία έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Στον χώρο των επιχειρήσεων, η περίπτωση αυτή είναι για παράδειγμα τα διάφορα έγγραφα που κουβαλάει κάποιος μαζί του σε μία συνάντηση εργασίας: αναλύσεις, εισηγήσεις, άλλα σχετικά έγγραφα. Όλα αυτά τα χρειάζεται μπροστά του την ώρα της συνάντησης, αλλά θέλει να μπορεί και να σημειώσει πάνω τους ή να υπογραμμίσει κάποια σημεία του κειμένου. Αντίστοιχα, στον χώρο της εκπαίδευσης, υπάρχουν τα "γραπτά για διόρθωση" (θυμάμαι την μητέρα μου ως δασκάλα να κουβαλάει σπίτι τσάντες με διαγωνίσματα ή τετράδια) κ.λ.

Οι περισσότερες συσκευές που χαρακτηρίζονται ebook readers, δεν επιτρέπουν αυτή την λειτουργία σήμερα -ή έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες σε αυτό τον τομέα.

Εξαίρεση, από αυτά που έχω διαβάσει, είναι το iBooks για το iPad. Αν μάλιστα έχω καταλάβει καλά, το iBooks επιτρέπει στις σημιώσεις που γίνονται πάνω σε ένα ψηφιακό κείμενο να "περνάνε" στον υπολογιστή (όταν γίνεται στο iTunes) -killer feature, γιατί προφανώς ο χρήστης θέλει οποιεσδήποτε σημειώσεις κάνει, να μπορεί να τις μεταφέρει στον υπολογιστή του.

Το kindle της amazon, έχει μία παρόμοια δυνατότητα για σημειώσεις πάνω στο "βιβλίο", αλλά είναι αρκετά περιορισμένη από όσο έχω καταλάβει (και η αλήθεια είναι ότι χωρίς touch screen, δύσκολα θα αντικαταστήσει το χαρτί και στυλό).

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στον χώρο του android. Θεωρώντας δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε στην αγορά πολλές συσκευές τύπου tablet με android, όπως το samsung galaxy tab, μία εφαρμογή που να επιτρέπει παρόμοιες λειτουργίες στο android, θα μπορούσε να αποτελέσει μία σημαντική εναλλακτική.