archive about

το φάουλ της "Κ" με το έγγραφο από wikileaks

Στις 3/4 [*] η Καθημερινή αποκαλύπτει ότι σε τηλεγράφημα που περιλαμβάνεται στο λεγόμενο "cablegate", δηλαδή σε κάποια τηλεγραφήματα αμερικανικών υπηρεσιών που πέρασαν στα χέρια του wikileaks και δίνονται σιγά-σιγά στην δημοσιότητα, ο Γ. Παπαθανασίου, Υπ. Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή εμφανίζεται "στον κόσμο του" (δικός μου ο χαρακτηρισμός).

Οι τακτικοί αναγνώστες του blog μου, μπορούν να φανταστούν ότι δεν έχω κάποια ιδιαίτερη ανάγκη να θέλω να αμφισβητήσω το συγκεκριμένο άρθρο. Αλλά έψαξα να βρω το original τηλεγράφημα, για να διαμορφώσω την δική μου γνώμη -και δεν το βρήκα πουθενά.

Αυτό είναι μεγάλο ατόπημα της εφημερίδας κατά την γνώμη μου. Η αξία και ο λόγος ύπαρξης του wikileaks είναι ότι οι πολίτες θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στην πρωτογενή πληροφορία και όχι στην ερμηνεία ή το αποτέλεσμα φιλτραρίσματος από μεσάζοντες δημοσιογράφους ή πολιτικούς. Με την πρακτική της, η "Κ" ακύρωσε την αιτία ύπαρξης της πηγής της και υποβάθμισε το wikileaks από μέσο παροχής πρωτογενούς πληροφορίας για κάθε πολίτη σε σκοτεινή πηγή πληροφοριών στην οποία έχουν πρόσβαση ορισμένοι και την χρησιμοποιούν για να εξυπηρετήσουν το δικό τους συμφέρον.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το συμφέρον ήταν προφανώς να διαφημιστεί η εκπομπή "Φάκελοι" που μεταδόθηκε το βράδυ της επόμενης μέρας, 4/4 στις 23:00 στον ΣΚΑΙ, οπότε και το έγγραφο δημοσιεύθηκε στην σελίδα της εκπομπής [**].

Ο λόγος δεν είναι μεμπτός. Και η πληροφορία ήταν ακριβής, όπως περιγράφηκε από την "Κ". Αλλά η πρακτική είναι ενάντια στην λογική διαφάνειας του wikileaks και είναι η ίδια που έχει χρησιμοποιηθεί συχνότατα από διάφορα μέσα για εξυπηρέτηση σκοτεινών συμφερόντων. Δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή ως πρακτική -αμφιβάλω ότι το wikileaks θα την επικροτούσε αν του ήταν γνωστή.

-- [] σχετικά με την ημερομηνία δημοσίευσης: η αλήθεια είναι ότι στην σελίδα του άρθρου, δεν υπάρχει (ή δεν βρήκα) η ημερομηνία δημοσίευσης, που είναι τρελό, αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για site εφημερίδας, όπου η ημερομηνία (ακόμη και η ώρα) μπορεί κατά περίπτωση να είναι η μισή είδηση. Φαίνεται όμως εδώ. [*] ούτε αυτή η σελίδα έχει ημερομηνία δημοσίευσης! Μα καλά, ως δημοσιογράφους, δεν τους απασχολεί αυτό καθόλου;