archive about

ο ρόλος των (geek) κοινοτήτων

Πριν από λίγο, δοκίμασα το NewsBlur. Είναι ένας feed reader που μοιάζει πολύ με το Google Reader, αλλά ο κώδικάς του διανέμεται κάτω από το MIT license (open source) -μπορείτε να τον βρείτε στο https://github.com/samuelclay/NewsBlur

Παίζει πολύ καλύτερα από ότι θα περίμενα. Σίγουρα δεν είναι τόσο “γυαλισμένο” όσο το Google Reader, αλλά παίζει. Και όντας open source, θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά.

Χθες, ξαναέκανα login στο identi.ca account μου μετά από πολλούς μήνες. Το είχα στα todo, αλλά με έσπρωξαν τα νέα για την πρόθεση του twitter να “λογοκρίνει” σε κάποιες περιπτώσεις (WIRED: Twitter Censorship Move Sparks Backlash: Is It Justified?

Ιδανικά, θα ήθελα να στήσω ένα δικό μου instance του StatusNet, όπως και του NewsBlur. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το στήσιμο και η συντήρηση παρόμοιων συστημάτων απαιτεί αρκετή δουλειά που δεν αξίζει να γίνεται για ένα μόνο άτομο.

Και εδώ νομίζω ότι είναι ο ρόλος των geek κοινοτήτων: να παρέχουν παρόμοιες υποδομές στα μέλη τους, αλλά και στο ευρύ κοινό. (Για να μην υπερβάλλω, αφού η κάθε κοινότητα αποφασίζει η ίδια τον ρόλο της: ένας ρόλος που μπορούν να αναλάβουν τέτοιες κοινότητες.) Κοινότητες όπως τα LUGs ή τα hackerspaces, θα μπορούσαν να συντηρούν παρόμοιες υπηρεσίες -από StatusNet, μέχρι torrent trackers ή pubsubhubbub servers κ.λ.

Ναι, το γνωρίζω ότι πολλές από αυτές τις κοινότητες το κάνουν αυτό. Κάποιος θα στήσει ένα StatusNet, κάποιος ένα IRC server ή ένα forum ή ένα mailing list κ.λ. Αλλά η αίσθηση που έχω είναι ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο σκοπός είναι ο πειραματισμός και όχι η παροχή υπηρεσίας. Το αποτέλεσμα είναι αφού περάσει η αρχική όρεξη, να αρχίζει η παρακμή.

Είναι σημαντικό αυτές οι κοινότητες να αισθανθούν πως αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους ρόλους που θα μπορούσαν να παίξουν. Να δουν την παροχή των υπηρεσιών αυτών όχι ως πειραματισμό, αλλά ως σκοπό.

Έχουμε πολλά να κερδίσουμε από μία τέτοια στροφή.

Πρώτα-πρώτα, θα κερδίσουμε ότι θα έχουμε στην διάθεσή μας εναλλακτικούς, ανεξάρτητους παρόχους κάποιων υπηρεσιών που σήμερα είναι συγκεντρωμένες σε έναν.

Μετά, έχουμε να κερδίσουμε εμπειρία -θα υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που θα γνωρίζουν πώς μπορούν να στηθούν και να λειτουργήσουν παρόμοιες υποδομές σε μεγάλη κλίμακα. Το σχετικό λογισμικό, θα βελτιωθεί, αφού όσο περισσότεροι ασχολούνται με κάποιο open source project, τόσο βελτιώνεται.

Πιστεύω επίσης ότι και οι ίδιες οι κοινότητες θα βγουν πολλαπλά κερδισμένες. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν περισσότερο κόσμο με όρεξη να προσφέρει γνώσεις και χρόνο. Δεν αποκλείεται ακόμη και να βρούν νέους πόρους -όπως κάνω donation στην wikipedia γιατί καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει και να λειτουργεί σωστά, θα έκανα και σε ένα LUG που διατηρεί το μεγαλύτερο StatusNet server στην Ελλάδα ή που παρέχει έναν torrent tracker μέσα από τον οποίο μπορώ να διανέμω (νόμιμο) υλικό όπως τα podcasts μου.

Υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό; Αφήστε σχόλιο με σχετικές πληροφορίες, για να τα μάθουμε και οι υπόλοιποι!


σχετικό άρθρο: “η ευθύνη των geeks”