archive about

κείμενα μεγάλης έκτασης στο web

Τον τελευταίο καιρό έχω διαβάσει αρκετά κείμενα μέσω web που ξεπερνούν τις 1500 λέξεις. Αν πριν από μερικά χρόνια μου λέγατε ότι θα διαβάζω μεγάλα κείμενα στο Internet, θα σας έλεγα ότι αποκλείεται.

Από παιδί ακόμη, όταν είχα την επιλογή, δεν διάβαζα καθιστός, μπροστά σε ένα γραφείο. Θα προτιμούσα να απλώσω την εφημερίδα στο πάτωμα και να ξαμπλώσω ή να διαβάσω ξαμπλωμένος το βιβλίο μου στο κρεβάτι. Ο υπολογιστής στο σπίτι, πέρα από το ότι μειονεκτεί ως ποιότητα εικόνας σε σχέση με το τυπωμένο χαρτί, δεν μου επέτρεπε να διαβάσω κείμενα με κάποια έκταση με τον τρόπο που θα ήθελα.

Η μόνη λύση ήταν η εκτύπωση. Ακόμη και με τους αργούς οικιακούς εκτυπωτές πριν από 10 χρόνια, θυμάμαι να τυπώνω σελίδες επί σελίδων από κείμενα που ήταν μεγάλα για να διαβάσω στην οθόνη του υπολογιστή μου.

Τον τελευταίο καιρό όμως, όλο και πιο συχνά, βλέπω ότι διαβάζω μεγάλα κείμενα που προέρχονται από το Internet. Άρθρα περιοδικών ή εφημερίδων που έχουν έκταση πάνω από 1000 και πολλές φορές 2000 λέξεις, αλλά ακόμη και blog posts που επιλέγουν να μην ακολουθήσουν τον “κανόνα” (τον έχω υποστηρίξει και εγώ αρκετές φορές) ότι η αναγνωσιμότητα ενός blog post πέφτει καθώς αυξάνεται η έκτασή του.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται σε νέα “εργαλεία” (software, υπηρεσίες, συσκευές) που έχω στην διάθεσή μου ως χρήστης.

Η συνηθισμένη “ρουτίνα” μου πάει κάπως έτσι:
- μέσα στην μέρα συναντώ κάποια κείμενα στο internet που λόγω έκτασης δεν μπορώ να διαβάσω εκείνη την στιγμή -είμαι στον υπολογιστή, δεν έχω αρκετό χρόνο, κ.λ.
- τα κείμανα αυτά τα στέλνω στο Instapaper χρησιμοποιώντας συνήθως το bookmarklet.
- το βράδυ συνήθως, την ώρα που πάω για ύπνο, διβάζω τα κείμενα αυτά στο iPad, μέσα από το app του Instapaper.
- Επίσης, έχω κάποιες συνδρομές περιοδικών που παλιότερα διάβαζα στην έντυπή τους μορφή και τα οποία πλέον διαβάζω στο iPad.

Ανέφερα το Instapaper, αλλά αξίζει να πω και για το Readability που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παρόμοιο τρόπο -δυστυχώς δεν έχει iOS app ακόμη και δεν με βολεύει όσο το Instapaper.

Επίσης, είπα για το iPad. Η αλήθεια είναι πως κατά 90% χρησιμοποιώ το iPad για να διαβάζω: είτε αυτό είναι Internet browsing, είτε μέσω Instapaper, είτε μέσω της εφαρμογής κάποιου περιοδικού όπωςτο WIRED ή ακόμη και από το kindle.app. Από αυτή την άποψη, το Kindle fire, με τις διαστάσεις του και την πρόσβαση που παρέχει στο περιεχόμενο του amazon, μοιάζει μία πολύ εκλυστική εναλλακτική, αλλά δεν είχα ως τώρα την ευκαιρία να το δοκιμάσω στην παράξη.

Σε κάθε περίπτωση, έχω την αίσθηση ότι αν και φαίνεται το σύντομο περιεχόμενο των σύντομων blog posts, των facebook status updates και των tweets των 140 χαρακτήρων να κυριαρχούν στο Internet, τα κείμενα με έκταση ίσως να έχουν βρει ένα νέο κανάλι διανομής και νέους τρόπους ανάγνωσης.