archive about

η σημασία των προσώπων (και των σταυρών)

Στον χώρο των εταιρειών τεχνολογίας, υπάρχουν επενδυτές που λένε “πιο μεγάλη σημασία από το business plan, έχει η ομάδα”. Λένε, με λίγα λόγια, οι επενδυτές που επενδύουν σε εταιρείες στα πρώτα τους βήματα, ότι το σημαντικότερο κριτήριο για το αν θα επενδύσουν είναι οι άνθρωποι -πιο σημαντικό από το business plan ή το προϊόν. Ξέρουν ότι μία εταιρεία τεχνολογίας που είναι στα πρώτα της βήματα, δύσκολα μπορεί να προβλέψει το περιβάλλον στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί. Ξέρουν επίσης ότι σε ένα τόσο γρήγορα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το πιο πιθανό είναι ότι το αρχικό σχέδιο θα χρειαστεί να αλλάξει ξανά και ξανά.

Αυτά, στον χώρο της επιχειρηματικότητας.

Στον χώρο της πολιτικής, θυμάμαι ότι πριν από μερικά χρόνια είχα γράψει ένα post που έλεγα πως τα πρόσωπα δεν πρέπει να έχουν σημασία, ότι αν οι σωστοί θεσμοί λειτουργούν σωστά, τα πρόσωπα αναγκάζονται να κάνουν αυτό που πρέπει.

Έχω αναθεωρήσει. Πιστεύω όλο και περισσότερο ότι τα πρόσωπα έχουν πρωτεύουσα σημασία.

Τα σχέδια, οι εξαγγελίες και οι προγραμματικές δηλώσεις, καλές και χρήσιμες είναι. Αλλά, ζούμε σε καιρούς που τα πάντα αλλάζουν ταχύτατα, που αντιμετωπίζουμε προβλήματα και προκλήσεις για τα οποία οι λύσεις ούτε έχουν δοκιμαστεί ούτε είναι δεδομένες.

Και αυτός είναι ένας λόγος που πιστεύω ότι σήμερα πιο μεγάλη σημασία και από το πιο κόμμα θα ψηφίσει ο καθένας, έχουν οι σταυροί που θα βάλει. Όπως επίσης και τα πρόσωπα που θα “επιβάλει” το κάθε κόμμα μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας.

Έτσι κι αλλιώς, το πιθανότερο είναι ότι αυτή την φορά, κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση από μόνο του. Ίσως λοιπόν μεγαλύτερη σημασία από τα ποσοστά των κομμάτων, να έχουν τα πρόσωπα που θα καταλήξουν στην Βουλή.

Ψάξε από πριν. Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές έχουν πλέον μία σελίδα στο Internet. Διάβασε για τον καθένα τους. Κάνε και μία αναζήτηση στο Google για το όνομά τους. Μην βάλεις σταυρό σε κανένα υποψήφιο που δεν σε έχει πείσει. Μην βάλεις σταυρό σε ένα όνομα που απλά σου ακούγεται γνωστό. Αν σου “περισσεύουν” σταυροί, κράτα τους, μην τους χαρίσεις στον ή την άχρηστη τηλεπερσόνα.

Θα τολμούσα να πω ακόμη και να μην ψηφίσεις ένα κόμμα αν δεν ξέρεις σε ποιον θα βάλεις τον ή τους σταυρούς. Ακόμη και να μην ψηφίσεις ένα κόμμα αν στις ψηλές θέσεις του επικρατείας του υπάρχουν πρόσωπα που αντιπαθείς ή έχεις σε χαμηλή εκτίμηση.

Στο κάτω-κάτω, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος θα είναι σίγουρα στην επόμενη Βουλή. Προσωπικά, δεν με εμπνέει κανείς από τους δύο. Οπότε το θέμα είναι ποιοι από τα κόμματά τους ή ακόμη και από άλλα κόμματα θα κάθονται στα υπόλοιπα έδρανα -τουλάχιστον για εμένα.