archive about

τι διάβασα φέτος το καλοκαίρι

Οι καλοκαιρινές διακοπές μου ήταν αρκετά γεμάτες από άποψη διαβάσματος! Ορίστε τί διάβασα, αν είσαστε από τους τακτικούς αναγνώστες του blog, πιθανότατα θα σας ενδιαφέρουν και εσάς.

1. Daemon και Freedom(TM)

η υπόθεση: Ο Matthew Sobol, συνιδρυτής της CyberStorm Entertainment, γνωστή για τα on-line παιχνίδια της, είναι νεκρός. Και όμως, από ότι φαίνεται, το τελευταίο του δημιούργημα όχι μόνο “ζεί” στο Internet, αλλά μοιάζει να θέλει να φέρει σε πέρας μία αποστολή -τουλάχιστον έτσι δείχνουν τα στοιχεία από μία σειρά φόνων που ακολουθούν. Ο, άσχετος από υπολογιστές, Peter Sebeck και ο αινιγματικός hacker John Ross, προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο και να αντιμετωπίσουν τον “Daemon” -οι δυνατότητες και οι ικανότητες του οποίου ξεπερνούν οτιδήποτε θα περίμεναν.

Διάβασα το Daemon σχεδόν χωρίς να σταματήσω: συναρπαστική πλοκή, αλλά και ενδιαφέρουσες ιδέες για το τί θα μπορούσε να είναι και να κάνει μία “οντότητα” σαν το Daemon. Το Freedom(TM) είναι η συνέχεια, το δεύτερο μέρος της ίδιας ιστορίας, οπότε θα σας πρότεινα να τα διαβάσετε με την σωστή σειρά. Εξίσου, αν όχι πιο ενδιαφέρον από το Daemon.

Διαβάζω ότι και το τελευταίο βιβλίο του Suarez, το Kill Decision, είναι εξίσου ενδιαφέρον, σκοπεύω να το διαβάσω σύντομα.

2. Kingpin: How One Hacker Took Over the Billion-Dollar Cybercrime Underground

Το Kingpin είναι παρουσίαζει ένα μεγάλο μέρος από την ιστορία του σύγχρονου ψηφιακού εγκλήματος. Ο συγγραφέας του, Kevin Poulsen, είναι προφανές ότι έχει κάνει μεγάλη έρευνα και ότι γνωρίζει καλά τον χώρο. Αν και η ροή δεν είναι κακή, δεν θα έλεγα πως η γραφή θα σας συναρπάσει -είπαμε, το δυνατό σημείο του βιβλίου είναι η ίδια η ιστορία και όχι τός η αφήγησή της.

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το ηλεκτρονικό έγκλημα, θα το διαβάσει με μεγάλο ενδιαφέρον, σαν μυθιστόρημα.

3. Context

Ο Cory Doctorow είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και συχνή πηγή έμπνευσης για διάφορα θέματα σχετικά με την τεχνολογία. Το Context είναι μία σειρά από essays σχετικά με την ψηφιακή εποχή. Τα διάβασα με ενδιαφέρον!

4. Clockwork Fagin

Το Clockwork Fagin είναι μία από τις ιστορίες που περιλαμβάνονται στην ανθολογία με τίτλο Steampunk!: An Anthology of Fantastically Rich and Strange Stories. Αν έχετε kindle μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν. Φαντάζομαι ότι αφού διαβάσετε την ιστορία, θα μπείτε, όπως και εγώ, στον πειρασμό να αγοράσετε και το βιβλίο.

5. Hackers: Heroes of the Computer Revolution

Το “Hackers: Heroes of the Computer Revolution” είναι η ιστορία του hacking. Ξεκινά από τα εκκεντρικά nerds στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 και φτάνει μέχρι τους σύγχρονους, όπως ο Wazniak, ο Stallman και ο Gates.

Το είχα ξεκινήσει τον χειμώνα, το άφησα κάπου στην μέση και το ξαναέπιασα τώρα. Ενδιαφέρον μόνο για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία των ανθρώπων και των ιδεών που διαμόρφωσαν την κουλτούρα του hacking, αλλιώς θα σας κουράσει. Αν όμως σας ενδιαφέρει το θέμα, είναι σχεδόν υποχρεωτικό ανάγνωσμα :-)