archive about
Rain 15°C — Athens, Greece — #gr

Καταργήστε τις ταμειακές μηχανές.

Πριν από μερικές μέρες έγραψα ένα άρθρο για το πώς η νομοθεσία που ισχύει σήμερα για τους λεγόμενους “Φορολογικούς Μηχανισμούς Σήμανσης” αποτελεί εμπόδιο για νέες εταιρείες που θέλουν να κάνουν πωλήσεις on-line -ειδικά για αυτές τις εταιρείες που έχουν στόχο να μεγαλώσουν γρήγορα και μην περιορίζονται στα στενά όρια της Ελληνικής αγοράς.

Διάβασα πριν από λίγο, το άρθρο του Ανδρέα Δρυμιώτη, Σύνδεση ταμειακών μηχανών με ΓΓΠΣ – Rest in Peace, για το ίδιο (σχεδόν) θέμα.

Στο προηγούμενό μου άρθρο, ανέφερα μία ιδέα στο τέλος, που θεώρησα τόσο ριζοσπαστική για το Ελληνικό Δημόσιο, που σχολίασα μόνος μου “δεν τολμώ καν να προτείνω κάτι τόσο ανατρεπτικό”.

Αλλά όσο την σκέφτομαι, είναι η λύση σε μία σειρά προβλημάτων. Και είναι κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί απλά με ένα νόμο -δεν αποκλείεται να μην χρειάζεται καν νόμος, να αρκεί μία υπουργική απόφαση.

Οι εταιρείες που θα δηλώσουν ότι θα πληρώνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω τραπέζης (πιστωτική κάρτα, κατάθεση σε τράπεζα, έμβασμα κ.λ.) να μην χρειάζεται να εκδίδουν θεωρημένες αποδείξεις λιανικής.

Είναι τόσο απλό!

  1. Απλοποιεί πάρα πολύ την διαδικασία και την διαχείρηση για τις εταιρείες.
  2. Βοηθάει το κράτος να περιορίσει την φοροδιαφυγή (όσο μεγαλύτερο μέρος συναλλαγών γίνεται “φανερά” και καταγεγραμμένα μέσω τραπεζών, τόσο μικρότερο ζωτικό χώρο έχει η παραοικονομία.
  3. Κάνει πολύ πιο εύκολο τον φορολογικό έλεγχο των εν λόγω εταιρειών.
  4. (και παρά το 2, και 3…) Θα αποτελέσει κίνητρο για κάποιες εταιρείες να καταργήσουν εντελώς τις πληρωμές με μετρητά.

Όσο το σκέφτομαι, είναι τόσο απλό, τόσο εύκολο, τόσο χαμηλού ρίσκου μέτρο, που απορώ πως δεν το έχει πάει κάποιος (φορέας ή κόμμα) ως επίσημο αίτημα στο Υπ. Οικονομικών.