archive about
Partly cloudy 24°C — Kifisia, Greece — #gr

Τι χρειάζεται να κάνει κάποιος για να πουλήσει υπηρεσίες μέσω Internet από την Ελλάδα;

Ας πούμε ότι έχω μία εταιρεία με βάση την Ελλάδα που παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες μέσω Internet σε ιδιώτες από όλο τον κόσμο. Π.χ. ένα blogging platform επί πληρωμή. Τι ακριβώς χρειάζεται να κάνω για να κόβω νόμιμα αποδείξεις στους χρήστες μου;

Περά από όλα τα άλλα, να σημειώσω ότι πλέον, αν ο χρήστης είναι ιδιώτης εντός ΕΕ, θα πρέπει να του χρεώσουμε τον ΦΠΑ της χώρας του: Αν είναι στην Ελλάδα 23%, αν είναι στην Γαλλία 20%, στην Ιταλία 22% κ.λ. Αν είναι εταιρεία εντός ΕΕ, δεν χρεώνω ΦΠΑ, όπως κι αν ο χρήστης είναι εκτός ΕΕ.

Να σημειώσω επίσης ότι από όσο γνωρίζω (διορθώστε με αν κάνω λάθος!) πέρα από το πόσο δύσκολο είναι το integration των “Φορολογικών Μηχανισμών Σήμανσης” (που είναι σχεδιασμένοι με την λογική “το συνδέεις στο PC που έχεις στο ταμείο"") με την υποδομή μίας startup που πιθανότατα βρίσκεται όλη στο cloud, οι μηχανισμοί αυτοί ΔΕΝ επιτρέπουν την χρήση πολλαπλών συντελεστών ΦΠΑ.

Άρα, έφτιαξα την υπηρεσία. Και θέλω να με πληρώνουν οι χρήστες μου. Τι πρέπει να κάνω;

Pls, pls, pls: Όσο πιο συγκεκριμένες απαντήσεις, τόσο καλύτερα. Μην μου γράψετε “νομίζω ότι…”. Θέλω απαντήσεις από κάποιον που το έχει κάνει και ξέρει ότι π.χ. θα βάλω Braintree και vatapi και τον τάδε μηχανισμό σήμανσης κ.λ.)

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο στο facebook ή να μου στείλετε email στο feedback@vrypan.net.

Update:

Θα βάλεις Fastspring.com (5.9% + $.95 Per Transaction), θα υπολογίσεις αυτό το έξοδο στη τιμή σου και θα τους κόβεις ένα τιμολόγιο κάθε 15 μέρες όπου και θα πληρώνεσαι τα καθαρά σου κέρδη. Διαχειρίζονται την εκκαθάριση των πληρωμών (frauds, chargebacks), την συλλογή και απόδοση ΦΠΑ για όλες τις χώρες και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να στέλνεις στον λογιστή σου 2 τιμολόγια το μήνα. —Γεράσιμος Τσιαμάλος (@tsiger), από το cssigniter

Επίσης, ενδιαφέρον δείχνει να είναι το paddle, αλλά δεν έχω ακούσει προσωπική εμπειρία από κάποιον που να το χρησιμοποιεί.

Θα συνεχίσω να κάνω update το post αν υπάρχει νέο feedback που αξίζει να μπει εδώ.