archive about

Μακεδονικό -ξεκολήστε!!!!

Εκ των υστέρων σημείωση: Το post αυτό το είχα σώσει σαν draft απο χθές, είπα να το ξανασκευτώ πιο ήρεμα πριν το δημοσιεύσω... Διάβασα όμως το Μακεδονικό (Don't Kiss The Frog) και συμφωνώ. Ορίστε λοιπόν...

Να λοιπόν που φτάσαμε πάλι να ασχολούμαστε με το "Μακεδονικό" ή μήπως το "Σκοπιανό"; Η μπλογκόσφαιρά μου γεμάτη αρνητικά σχόλια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, στο θέμα αναφέρονται άμμεσα ο NickTheCreek, η μαμά Σοφίας στο digital-era, το (Κατά) Τεκμήριο και εμμέσως ο ΝΑΥΤΙΛΟΣ... Το συμέρασμα από όλα αυτά που διαβάζω είναι ότι "είμαστε εναντίον της λύσης που μας προτείνετε". Και συμφωνώ.

Αλλά, για μία ακόμη φορά, όπως πάντα, λέμε τι ΔΕΝ μας αρέσει. (Παρεπιπτώντως, αυτός είναι και ένας πολύ εύκολος τρόπος να συμφωνούμε μεταξύ μας, είναι πολύ πιο εύκολο να συμφωνήσει μία ομάδα ανθρώπων στο ότι διαφωνούν όλοι με κάτι.) Κανένας δεν λέει την λύση που θα ήθελε, που θα θεωρούσε αποδεκτή. Βολεύονται και οι πολιτικοί -εύκολο να κατακρίνεις, δύσκολο να προτείνεις, ακόμη πιο δύσκολο αν είσαι κυβέρνηση και πρέπει να το υλοποιήσεις.

Προσοχή, δεν υπερασπίζομαι σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση η οποία δεν μου αρέσει σε πολλά πράγματα. Αλλά έχω βαρεθεί να ακούω αρνήσεις (όπως όλοι είμαστε "κατά της παγκοσμιοποίησης", αλλά ο καθένας την ορίζει διαφορετικά και είναι εναντίον για άλλους λόγους -ρατσιστικούς, ιδεολογικοπολιτικούς, οικολογικούς, προσωπικούς, συναισθηματικούς, εθνικιστικούς...)

Και θυμάμαι, το 1992 όταν πήγα και εγώ στην μοναδική πορεία στην οποία έχω συμμετάσχει, για να βροντοφωνάξω "η Μακεδονία είναι Ελληνική". Μοναδική γιατί συνειδητοποίησα ότι η μάζα έχει δύναμη, αλλά η μάζα παρασύρεται και η φωνή μου που ενώνεται μαζικά με άλλες ακούγεται διαφορετικά και δεν λέει αυτά που εγώ εννοώ.

Ας πούμε λοιπόν τί ΘΕΛΟΥΜΕ και όχι τί ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ.

Εγώ λοιπόν θέλω μία λύση που να αναγνωρίζει το κράτος της FUROM με όποιο όνομα γουστάρει, αλλά στην περίπτωση που αυτό περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, να κάνει σαφές ότι το ίδιο όνομα χρησιμοποιείται και για να περιγράψει μία περιοχή της Ελλάδας. Θέλουν να ονομαστούν Μακεδονία; Ας ονομαστούν. Θα προτιμούσα να ονομαστούν Νέα Αθήνα ή ακόμη Παναγιώτηδες ή Παναγιωτέικα, αλλά αφού προτιμούν το Μακεδονία, ας το χρησιμοποιήσουν.

Και με την ευκαιρία, αυτή η λογική ότι "η λέξη ήταν δική μας, δική μας, δική μας" ας σταματήσει. Ήταν. Αν θέλουμε να αναγνωρίζεται και τώρα ως δική μας, ας αναδείξουμε την περιοχή, το όνομα, το brand... Ώστε να αναγνωρίζεται και πάλι ως δική μας. Καιρός να κερδίσουμε και κάτι με το σπαθί μας και να σταματήσουμε να τρώμε από τα έτοιμα των προγόνων. Ίσως τότε να σταματούσαμε να αισαθνόμαστε κομπλεξικά και να είχαμε την ίδια αντίδραση με ένα σταρ που μαθαίνει ότι βαφτίζουν παιδιά με το όνομά του - "μεγάλη επιτυχία η Μακεδονία, είναι πολύ της μόδας, όλα τα νέα κράτη Μακεδονία τα ονομάζουν αυτή την εποχή", να λέμε με περιφάνεια....