archive about

λογοκρισία στα blogs -ε, μην υπερβάλουμε!

Η συζήτηση ξεκίνησε στα τελευταία σχόλια του άρθρου μου που παρουσίαζε το MindBlog (που θεωρείται ανταγωνιστικό του monitor που έχω φτιάξει εγώ): το MindBlog αρνήθηκε να περιλάβει το blog του Greek Gay Lolita για λόγους που (κατά βάση) ήταν "ηθικοί".

Από κει και πέρα ξεκίνησε μία μεγάλη συζήτηση σε διάφορα blogs γύρω από το θέμα: - Σιγά τα αυγά @Allou Fun Marx - "Greekgaylolita και "απαραίτητη η γονική συναίνεση" @oistros - αὐτὸς ὁ Ρόζος τοῦ ἀφαλοῦ ὅπου ἐκόπηκε ἀπὸ τοὺς ἀνθρώπους @μούτρα - This webpage has been denied by Parental Control @Χνούδι - MindBlog @xberliner - Πάει! Μπήκα στο τριπάκι του metablogging! @rodia

Όλοι οι παραπάνω "καταδικάζουν", ο καθένας από λίγο διαφορετική οπτική γωνία το "κόψιμο" του GGL. Και σε αυτό είμαι μαζί τους -ώς ένα σημείο.

Μία μικρή παρένθεση.

Όταν άρχισε το monitor να μεγαλώνει βρέθηκα και εγώ στο δίλημμα: προσθέτω όσα blogs μου αρέσουν (για τον Α ή Β λόγο) ή όλα; Η πρώτη επιλογή θα οδηγούσε σε ένα monitor-εφημερίδα με εμένα κάτι σαν αρχισυντάκτη. Η ποιότητα (για όποιον έχει τα ίδια κριτήρια και ενδιαφέροντα με εμένα) θα ήταν καλύτερη και ο "θόρυβος" ελάχιστος. Αποφάσισα να τα βάζω όλα, γιατί ήθελα να υπάρχει ένας χώρος όπου να συνυπάρχουν όλοι, αλλά και διότι ως άνθρωπος που είμαι έτοιμος να συζητήσω τα πάντα δεν θεωρούσα ότι θα μπορούσα να τραβήξω μία γραμμή στο τί μπαίνει και τί όχι.

Χαίρομαι που η επιλογή μου χαρακτηρίστηκε από διάφορους ώς ένδειξη "ευρυχωρίας πνευματος" και είμαι περίφανος για αυτό. Και μάλλον, ακόμη και αν είχα επιλέξει να είναι πιο "κλειστό" το monitor, πολύ πιθανόν ο GGL και άλλα blogs με gay θεματολογία να περιλαμβάνονταν και πάλι. Και χαίρομαι που δεν αποφάσισα να δώσω στον ευατό μου την εξουσία του αρχισυντάκτη-κριτή γιατί πιστεύω ότι το internet λειτουργεί αλλιώς και διότι θα ήμουν πολύ λίγος σε ένα ρόλο που δεν μου πάει.

Κλείνει η παρένθεση εδώ.

Αλλά το να κατηγορεί κανείς το MindBlog ότι "λογοκρίνει", πάει πολύ. Ο άνθρωπος έφτιαξε ένα site όπως το θέλει ο ίδιος. Με το ζόρι να του βάλουμε να προσθέσει και τον Α ή τον Β; ΟΚ, λέει "τα καλύτερα ελληνικά blogs". Και άλλοι λένε "η καλύτερη μπύρα στον κόσμο", "το καλύτερο αυτοκίνητο στην κατηγορία του" κ.λ. Προφανώς και για να καταλήξεις στο "καλύτερο" έχεις κάποια κριτήρια. Και εγώ μπορεί να γράψω ένα άρθρο που να λέω "οι καλύτερες παραλίες της Ελλάδας". Και τί έγινε; Όσοι θεωρείτε τα κριτήριά του λανθασμένα προφανώς δεν θα πηγαίνετε στο site του. Όπως και άλλοι δεν επισκέπτονται το monitor γιατί δεν τους αρέσει.

Ίσως το μόνο λάθος του έκανε το MindBlog ήταν ότι δεν είπε "δεν σε προσθέτω γιατί δεν μου αρέσουν αυτά που γράφεις". Όπως όλοι μας (πολλοί έστω), όταν βάζουμε links προς άλλα blogs που μας αρέσουν χωρίς να δώσουμε λογαριασμό στους υπόλοιπους.

Νομίζω ότι κάποιοι, θέλοντας να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους, χαρακτήρισαν ως λογοκρισία κάτι που δεν είναι λογοκρισία. Στο κάτω-κάτω αυτό είναι το καλό με τα blogs, κανένας δεν μπορεί να τα φιμώσει.

-- [UPDATE, 2006-09-04 00:34] Έκλεισα τα comments στο άρθρο αυτό αφού ξεφύγαμε σε άσχετα θέματα.