archive about

Προς Δημιουργούς και Ποιητές.

Είμαι από τους ανθρώπους που τρέφουν βαθιά εκτίμηση για την δημιουργία -την στιγμή, την διαδικασία, την προσπάθεια που κάποιος φτιάχνει κάτι. Δεν μου αρέσει να κρίνω ποιότητα του αποτελέσματος και για αυτό μου αρέσει ο αγγλικός όρος "doers", αυτοί που "κάνουν κάτι", όρος που σε πολλούς ίσως ακούγεται υποτιμητικός -αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση.

Πολλοί από αυτούς τους δημιουργούς συμμετέχουν σε διάφορες κινήσεις και εκστρατείες με στόχο να μας πείσουν ότι ο απόλυτος έλεγχος πάνω στα δημιουργήματά τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχουν αυτά. Ο απόλυτος έλεγχος στην πνευματική ιδιοκτησία παρουσίαζεται ως μονόδρομος. Το αντίθετο είναι "πειρατεία". Βλέπω και ακούω συνθέτες και ερμηνευτές που εκτιμώ, την δημιουργία των οποίων συχνά λατρεύω, να λένε "η πειρατεία σκοτώνει την μουσική".

Κι όμως, δεν είναι απαραίτητα έτσι. Διάβασα αυτό το άρθρο του Cory Doctorow [1] στο BoingBoing και σκέφτηκα για μία ακόμη φορά ότι αυτό που εμφανίζεται ως μονόδρομος για να υπάρχει πνευματική δημιουργία δεν είναι έτσι.

Δεν λέω απαραίτητα ότι οι δημιουργοί θα έπρεπε να παρατήσουν κάθε δικαίωμα πάνω στην πνευματική τους ιδιοκτησία. Αλλά ο στριφνός και περιοριστικός τρόπος με τον οποίο ασκούνται σήμερα τα δικαιώματα αυτά οδηγεί συχνά στον περιορισμό της δημιουργίας [2].

Δεν έχει συμπέρασμα... Σκέψεις μόνο. [3]

-- [1] Ο Cory Doctorow είναι μεταξύ άλλων πραγμάτων και συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Το βιβλίο του Down and Out in Magic Kingdom ήταν το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε κάτω από μία creative commons license που επέτρεπε την ελέυθερη διακίνηση του βιβλίου σε ηλεκτρονική μορφή. (βλ. και Cory Doctorow @wikipedia) [2] Περιορισμούς που αναδεικνύει με τον πιο απλό τρόπο το comic Bound by Law [3] Αν και μία ιδέα είχα ρίξει μία ιδέα παλιότερα που θα μπορούσε να βοηθήσει προς την σωστή κατεύθυνση :-)