archive about

Ελληνικοί ISPs σχετικά με traffic shaping

Ο φίλος του vrypan|net|radio, Αντώνης Σιγάλας, μου έστειλε πριν από μερικές μέρες ένα audio comment που έλεγε ότι έχει παρατηρήσει "περίεργη" συμπεριφορά στην ταχύτητα με την οποία κατεβάζει bittorrents. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πάνω από την ίδια γραμμή, όταν ήταν συνδεδεμένος με HOL η ταχύτητα ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή που έβλεπε όταν συνδέονταν με forthnet. Η εξήγησή του ήταν ότι είναι πολύ πιθανό ο ένας από τους 2 providers να κάνει traffic shaping, με αποτέλεσμα να δίνει μικρότερο bandwidth σε υπηρεσίες όπως το bittorrent.

Προφανώς, το συμπέρασμά του, αν βασίζεται μόνο σε αυτά τα στοιχεία δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Αλλά, από την άλλη, μπορεί να είναι μία ένδειξη, οπότε αποφάσισα να δω τί έχουν να πουν οι ίδιοι οι ISPs.

Έστειλα, σε HOL (support@hol.gr), FORTHNET (internet-support@forthnet.gr), OTENET (info@otenet.gr), VIVODI (customerservice@vivodi.gr) και TELLAS (crm@tellas.gr). Τα e-mails τα βρήκα από το site του εκάστοτε ISP. Ημ/νία αποστολής 23 Οκτωβρίου, 2006 15:36.

Μέχρι τώρα έχω λάβει τις παρακάτω απαντήσεις:

Forthnet

Αγαπητέ κε Βρυώνη, Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν εφαρμόζονται περιορισμοί και πολιτικές ανάλογα με τον τύπο προγράμματος ή πρωτοκόλλου που χρησιμοποιείται για downloads από το Internet. Με εκτίμηση, Γεωργία Δελβέρογλου

Vivodi

Αγαπητέ κύριε Βρυώνη, Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την επικοινωνία, καθώς και για το ενδιαφέρον σας στα προϊόντα και στις υπηρεσίες της VIVODI Telecom. H VIVODI Telecom, σεβόμενη τους πελάτες της, δεν εφαρμόζει καμία πολιτική traffic shaping στις υπηρεσίες της. H συμπεριφορά του bittorrent protocol επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες έτσι ώστε ακόμη και αν συνδεθείτε μέσω του ίδιου provider σε χρονικά διαστήματα που απέχουν μερικά δευτερόλεπτα μεταξύ τους , θα παρατηρήσετε διαφορά στα download rates . Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε εκ νέου μαζί μας τηλεφωνικά, στο 13880 ή μεσω mail στο customerservice@vivodi.gr Mε εκτίμηση, Τμήμα Εξυπηρέτησης Συνδρομητών.

HOL

Αγαπητέ κύριε Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιόδους της ημέρες (τις ώρες μέγιστης κίνησης), περιπτώσεις επιβράδυνσης της ταχύτητας συνδέσεων ADSL, που είναι περισσότερο εμφανείς σε χρήστες που ανταλλάσσουν μεγάλο όγκο δεδομένων. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την τελική ταχύτητα που απολαμβάνουν οι χρήστες του Internet, καθώς οι διαδρομές που ακολουθούν τα δεδομένα που ανταλλάσσονται, διέρχονται από διαφορετικά δίκτυα και συστήματα πολλών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών. Στην παρούσα φάση και όσον αφορά την Hellas On Line, σας ενημερώνουμε ότι εργαζόμαστε εντατικά για να καλύψουμε το συντομότερο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες που δημιουργούνται από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των χρηστών ADSL και από τον πρόσφατο διπλασιασμό των ταχυτήτων. Η Hellas On Line είναι από τις πρώτες εταιρίες στην Ελλάδα που κτίζει το δικό της δίκτυο οπτικών ινών, έτσι ώστε σύντομα να παρέχει αξιόπιστα υπηρεσίες Triple Play και ταχύτητες πρόσβασης μέχρι και 24Mbps. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.hol.gr. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνηση.

OTENET, TELLAS δεν έχουν απαντήσει. Αν απαντήσουν, θα ανανεώσω το post, κάντε το ένα bookmark για να τσεκάρετε σε μερικές μέρες.

Προσωπικά, αν ανανέωνα τώρα την συνδρομή μου, θα επέλεγα μεταξύ Forthnet ή Vivodi για να είμαι σίγουρος.