archive about

το monitor κλείνει

Όπως ίσως παρατηρήσατε όσοι επισκεφτήκατε το monitor... έκλεισε.

Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν έχω αυτή την στιγμή τον χρόνο, την όρεξη και ίσως τα χρήματα για να υποστηρίξω την λειτουργία του όπως πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι.

Για να κάνω μία (σχετικά) μεγάλη ιστορία σύντομη[*]. Η κα. Λαμπρινή Χ. Θωμά, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, που έχει και το blog Mirandolina, ζήτησε να αφαιρέσω το blog της από το monitor. Όπως ξέρετε όσοι παρακολουθείτε το blog μου, δεν δέχομαι να αφαιρώ blogs από το monitor. Οι λόγοι είναι πολλοί, άλλοι τεχνικοί, άλλοι έχουν να κάνουν με την οικονομία του χρόνου μου. Προφανώς και θα μπορούσε να βρεθεί μία τεχνική λύση που να επιτρέπει την "αφαίρεση" ενός blog (και που να λύνει προβλήματα όπως ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη του blog με αυτόν που ζητάει να αφαιρεθεί το blog, διαμόρφωση του DB schema ώστε να μην έχει inconsistencies αν αφαιρεθούν εγγραφές από ένα πίνακα που συνδέεται με πολλούς άλλους κ.λ.). Ή θα μπορούσα να δίνω μία ώρα μου σε κάθε έναν που αποφασίζει ότι τώρα θέλει να μην εμφανίζεται στο monitor, να ανταλλάσω emails, να διορθώνω εγγραφές στην DB με το χέρι κ.λ.

Το θέμα είναι ότι θεωρώ απαράδεκτη την λογική "έχω ένα public feed, αλλά ΕΣΥ συγκεκριμένα δεν θέλω να το διαβάζεις" και για αυτό ποτέ δεν ασχολήθηκα να υλοποιήσω μία λύση.

Η κα. Θωμά με ενημέρωσε ότι το να συνεχίσω να παρουσιάζω το feed της στο monitor θα ήταν καταπάτηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Θεωρώ ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι παρουσιάζω απλά τον τίτλο κάθε άρθρου και ένα πολύ μικρό απόσπασμα από αυτό, μαζί με την πηγή του (link προς το άρθρο), με σκοπό την ενημέρωση των χρηστών του monitor. Όταν όμως τίθεται νομικά το θέμα, ο μόνος τρόπος να το λύσεις είναι μόνο μέσω δικηγόρων -κάτι που αυτή την στιγμή δεν έχω τον χρόνο, την όρεξη και τα χρήματα να κάνω, όπως είπα και στην αρχή.

Της είπα ότι έχω δύο λύσεις (αφού αποκλείω αυτή την στιγμή την νομική οδό): ή να αφήσω το feed της όπως είναι τώρα ή να κλείσω το monitor. Μου απάντησε ότι μεταξύ των δύο προτιμά να κλείσει το monitor.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνω στην ίδια συζήτηση. Αλλά πραγματικά, το να κάθομαι να ανταλλάσω ατελείωτα emails με ανθρώπους που θεωρούν ότι έχουν δικαίωματα που εγώ δεν αναγνωρίζω με έχει κουράσει. Ίσως να κάνω εγώ λάθος, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι. Προφανώς, οι 5-10 είναι απειροελάχιστο ποσοστό σε σχέση με τους σχεδόν 2.000 που υπάρχουν στο monitor. Αλλά και πάλι, μου είναι αφόρητα κουραστικό να ασχολούμαι με τα καπρίτσια τους.

Για την ώρα λοιπόν, το monitor κλείνει. Ίσως να ξανανοίξει, ίσως να το δώσω σε κάποιον που έχει όρεξη να ασχοληθεί, ίσως απλά να μην ξανανοίξει -θα δω...

Στο κάτω κάτω, όταν άνοιξα το monitor, είχα γράψει: Σκοπός του monitor είναι να αποτελέσει ένα χώρο αλληλεπίδρασης των πολλών ελληνικών blogs που έχουν κάτι να πουν. Νομίζω ότι μέσα στα 2 σχεδόν χρόνια που λειτουργεί, αυτό το πέτυχε. Νομίζω ότι πέτυχε και πολλά άλλα. Και αν μη τί άλλο, ήταν (συνήθως) μία πολύ ευχάριστη ασχολία για εμένα.

-- [*] τα emails που ανταλλάξαμε μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ: Αλληλογραφία Θωμά-Vrypan. Αξίζει να τα διαβάσετε.