archive about

Μερικές ακόμη σκέψεις για το κλείσιμο του monitor

Διάβασα πολλά που ακολούθησαν την απόφασή μου να κλείσω το monitor. Τα περισσότερα "ψάχνουν τα βαθύτερα αίτια", τί "κρύβεται από πίσω" σε πολιτικές συνομοσίες και σκοπιμότητες, προσωπικές έχθρες και επιχειρηματικές συμφωνίες. Σχεδόν σε όλους φάνηκε απίθανο το ότι είναι αντίθετο με την ιδεολογία μου να αφαιρώ feeds από το monitor. Πολλοί επίσης, έχοντας προηγούμενα με την κα. Θωμά, θεώρησαν ότι ανέφερα το όνομά της για τα την πλήξω ή να ρίξω την ευθύνη πάνω της. Και τέλος, στους περισσότερους συλογισμούς υπάρχει από πίσω η σκέψη "σιγά μην καταστρέψει κάτι που του δίνει -έστω και στον μικρό μας κύκλο- δημοσιότητα, δύναμη (πώς;) ή που μπορεί στο μέλλον να του αποφέρει χρήματα, μόνο και μόνο για μία ασήμαντη αφορμή".

Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να εξηγήσω λίγο περισσότερο την κατάσταση. (όχι, δεν θα ασχοληθώ με τους κομπλεξικούς, τους ηλίθους και τους συνομοσιολόγους)

Καταρχήν, ναι, παλιότερα είχαν αφαιρεθεί κάποια blogs. Ο λόγος ήταν ότι σκεφτόμουν "είναι λάθος, αλλά αφού το θέλεις, θα σου κάνω την χάρη". Εδώ και αρκετούς μήνες (τουλάχιστον πριν τον Ιούλιο) έχω σταματήσει να αφαιρώ feeds από το monitor. Ο λόγος, ναι, ιδεολογικός. Θα μου πείτε, δηλαδή πιο πριν η ιδεολογία σου το επέτρεπε και τώρα όχι; Κάπως έτσι, με την έννοια ότι σιγά σιγά σχηματοποίησα στο μυαλό μου κάποιες αρχές που θα ήθελα να διέπουν τον τρόπο που λειτουργούν αυτά τα πράγματα.

Ανάμεσα σε αυτές είναι ότι από την στιγμή που δίνεις κάποιο υλικό δημόσια, δεν μπορείς να απαγορεύεις επιλεκτικά την κατανάλωσή του. Στο μυαλό μου αυτή είναι μια διάκριση που δεν θα ήθελα να επιτρέπεται. Είναι σαν να λές ότι απαγορεύω να διαβάζουν τα άρθρα μου στην Χ πόλη. Σαν να λές δεν επιτρέπω να διαβάζει το βιβλίο μου όποιος έχει όνομα που ξεκινάει από "Π". Στο μυαλό μου αυτό ΔΕΝ είναι δικαίωμα του δημιουργού. Ειδικά στα feeds, η αναδημοσίευση του τίτλου, της ημερομηνίας και της πηγής θεωρώ ότι δεν πρέπει να είναι δικαίωμα του αρχικού δημιουργού να την απαγορεύει επιλεκτικά. Παρόμοιες πρακτικές μπορούν να οδηγήσουν σε διακρίσεις, εύνοια συγκεκριμένων συμφερόντων και γενικά θεωρώ ότι είναι ενάντια στο κοινό καλό.

Μπορείτε να συμφωνείτε η να διαφωνείτε με τα παραπάνω, να θεωρείτε ότι έχουν νομική βάση ή όχι, να τα θεωρείτε σημαντικά ή ασήμαντα. Δεν έχει σημασία αυτή την στιγμή, σημασία στο συγκεκριμένο θέμα έχει ότι εγώ έτσι θα ήθελα να δουλεύει αυτό το πράγμα.

Η παράκληση της κας Θωμά, δεν ήταν η πρώτη που απέριψα. Όπως και με την κα. Θωμά, έτσι και με τους προηγούμενους, αντάλλαξα emails προσπαθώντας να πείσω ότι η αφαίρεση δεν είναι εφικτή. Είχα γράψει και στο blog μου σχετικά. Η παράκληση της κυρίας Θωμά, ήταν όμως η πρώτη που υπονόησε ότι το να μην βγάλω το feed της είναι παράνομο. Αν μου είχε πει, "καλά, αφού είσαι τόσο μαλάκας, άστο", αυτό που έγινε θα γινόταν με τον επόμενο. Και μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε, αλλά το site μου, θέλω να λειτουργεί με τις αρχές μου.

Ίσως όλα αυτά να μην έγιναν προφανή ούτε στην ανταλλαγή των emails ούτε στο προηγούμενο post μου και για αυτό τα διευκρινίζω. Όπως θα ήθελα να διευκρινήσώ ότι την κα. Θωμά δεν την γνωρίζω, δεν την διαβάζω και συνεπώς δεν έχω καμία γνώμη για αυτή, ούτε κακή ούτε καλή. Το μόνο που γνωρίζω να μας χωρίζει είναι η διαφωνία μας για το τί δικαιώματα έχει ένας δημιουργός στο έργο του. (οι "εξυπνάδες" και οι "ψιλοπροσβολές" στα mail της είναι πολύ κάτω από το όριο που θα με προκαλούσαν, έχω ακούσει πολύ χειρότερα από άλλους με τους οποίους διατηρώ φιλικές σχέσεις).

Δεν δέχομαι όμως το monitor (= ο κόπος μου, το χόμπυ μου κ.λ.) να διέπονται από κανόνες που δεν μου αρέσουν. Για αυτό και θα παραμείνει κλειστό.

Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι ήταν μία χρήσιμη υπηρεσία για πολλούς. Μέσα σε αυτές τις μέρες, δέχτηκα πολλές προτάσεις από τρίτους που θα ήθελαν να το αναλάβουν ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Προσπαθώ να τα σταθμίσω και το πιο πιθανό είναι να το δώσω σε κάποιον που πιστεύω ότι θα το συνεχίσει (σε άλλο domain, με άλλη λειτουργικότητα ίσως) καλύτερα από εμένα.


Αξίζει να διαβάσετε μερικές σημειώσεις για την νομική διάσταση του θέματος καθώς και το σχετικό άρθρο στο e-roosters blog (μαζί με τα πολύ χρήσιμα σχόλια που το ακολουθούν). Χαίρομαι που με αφορμή την απόφασή μου ξεκίνησε μία τόσο σημαντική συζήτηση δημόσια. Νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό κέρδος για όλους μας.

update: ενδιαφέρον έχει και αυτό το άρθρο.

update, 10/1/2007: και αυτό.