archive about

ο Jobs ζητάει DRM-free μουσική;

Πρέπει να ομολογήσω ότι έχω μία σχέση θαυμασμού και απέχθειας προς τον Steven Jobs, τον CEO της Apple (μεταξύ άλλων ιδιοτήτων του). Από την μία οι εταιρείες στις οποίες βρέθηκε κατά καιρούς (Apple, NeXT, Pixar, Apple ξανά) έχουν δημιουργήσει πρωτοποριακά προϊόντα απαράμιλης ομορφιάς -όχι μόνο σε επίπεδο hardware αλλά και software και υπηρεσιών. Από την άλλη, όλες του οι κινήσεις έχουν πάντα και μία διάσταση που έχει σταν στόχο την δημιουργία μίας μονοπωλιακής κατάστασης μέσα από επιλογές που επεκτείνουν τον έλεγχο που έχει περισσότερο από όσο θα ήθελα ως καταναλωτής. Μερικές φορές μάλλιστα δείχνει να δημιουργεί πλατφόρμες ή προϊόντα πιο κλειστά ακόμη και από αυτά της Microsoft: το iPhone είναι τελικά πολύ πιο κλειστό από τα Windows-based PDAs και smartphones, το FairPlay δεν το έχει κάνει license σε κανένα τρίτο ποτέ σε αντίθεση με το PlayForSure της MS...

Και τώρα, ο Jobs ρίχνει την βόμβα: προτείνει στις 4 μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες να διανέμουν την μουσική τους χωρίς κανένα DRM στο internet! Αυτό δεν είναι καθόλου στο στύλ του...

Προφανώς και συμφωνώ με αυτά που λέει. Είναι πράγματα που πολύς κόσμος τα λέει εδώ και πολύ καιρό. Και χαίρομαι, γιατί για να τα λέει ο Jobs αυτό σημαίνει ότι η διανομή μουσικής χωρίς DRM είναι προφανώς η πιο καλή επιχειρηματική λύση για την Apple. Γιατί; Δεν ξέρω [*]. Αλλά χαίρομαι!

Ο Lessig, αναφερόμενος στο άρθρο του Jobs, τον προκαλεί να κάνει κάτι που δείχνει απλό και λογικό: ας αρχίσει από τώρα το iTunes Store να διανέμει την μουσική των καλιτεχνών που δεν θέλουν να έχουν DRM, χωρίς DRM. Ενδεικτικά αναφέρει τον Colin Mutchler.

Για να δούμε... Προβλέπονται ενδιαφέροντες οι επόμενοι μήνες!


[*] το δικό μου σενάριο συνομοσίας έχει ως εξής: ο Jobs θα αποχωρήσει από την θέση του CEO της Apple μέσα στα επόμενα χρόνια. Η αποχώρησή του αυτή θα σχετίζεται με την ανάπτυξη όλο και πιο στενών δεσμών μεταξύ Apple και Google. Σε ένα σενάριο στο οποίο η Apple είναι το hardware platform για τις υπηρεσίες της Google (και δεν μιλάμε μόνο για desktop, αλλά και για mobile devices, home entertainment κ.λ....) το DRM για κάποιο λόγο προσθέτει ένα κόστος (συντήρησης, προστασίας, deployment) που η Google δεν θέλει. Ο Jobs θα αναλάβει κάποια άλλη σημαντική θέση στο νέο "σχήμα". Αλλά αυτά είναι σενάρια της αρρωστημένης μου φαντασίας και δεν έχουν καμία ουσιαστική βάση -πέρα ίσως από το γεγονός ότι εδώ και αρκετούς μήνες ο Eric Schmidt, CEO της Google, είναι στο Δ.Σ. της Apple.