archive about

Επιστολή προς την εφημερίδα Ελευθεροτυπία

FYI. Πρίν από λίγο έστειλα την παρακάτω επιστολή στην Ελευθεροτυπία:

Ενημερώθηκα από την διεύθυνση http://www.diablog.gr/?p=540 ότι στο φύλλο της 3/3/2007 χρησιμοποιήσατε αυτούσιο το κείμενό μου (και όχι μόνο), χωρίς να αναφέρετε την διεύθυνση από την οποία το βρήκατε (vrypan.net/weblog/). Ορίστε το αυθεντικό κείμενο, http://vrypan.net/weblog/2007/02/21/2687/ και το άρθρο σας, http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=Blogs&a=&id=30807724. Η ενέργειά σας έγινε κατά παράβαση των όρων χρήσης, όπως αναφέρονται στο τέλος κάθε σελίδας μου, ότι δηλ. μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κείμενά μου ελεύθερα υπό την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε την πηγή. Θεωρώ ότι η ενέργεια της αρθρογράφου σας κας Ντάνι Βέργου είναι αντιεπαγγελματική και αντιδεοντολογική καθώς και ότι η εφημερίδα σας φέρει πλήρη ευθύνη για την καταπάτηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από το συγκεκριμένο άρθρο. Επιφυλάσσομαι να κινηθώ νομικά εναντίον σας εφόσον δεν λάβω κάποια ικανοποιητική αποζημίωση. Παρακαλώ καταλάβετε ότι δεν είμαι κάποιος "ιδιότροπος" ή καιροσκόπος. Προσωπικά (δεν γνωρίζω για τους υπόλοιπους θιγόμενους), θα θεωρούσα ικανή ηθική αποζημίωση το να διοργανώσετε ενημερωτική εκδήλωση για όλους τους αρθρογράφους σας, ώστε να αποφύγουν παρόμοια ατοπήματα στο μέλλον. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζατε και ότι η εφημερίδα σας δεν φέρει ευθύνη για παρόμοια περιστατικά. Αν κάνετε κάτι τέτοιο θα ήθελα να είμαι στο ακροατήριο. Παναγιώτης Βρυώνης.

UPDATE: (Το έγραψα παρακάτω και ως σχόλιο, αλλά το βάζω και εδώ γιατί είναι ουσιαστικά μέρος του post.)

Δεν θα ήθελα να αρχίσει “ιερός πόλεμος”. Θεωρώ ότι παρόμοια συμβάντα οφείλονται λίγο στην άγνοια, λίγο στην τσαπατσουλιά και λίγο στην έπαρση κάποιων δημοσιογράφων. Και όλοι ξέρουμε ότι το ίδιο έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν με άλλες εφημερίδες και έντυπα.

Θα ήθελα όμως με την συγκεκριμένη αφορμή να μην δούμε ένα “συγνώμη ήταν παράλειψη που οφείλεται στον γραφίστα κατά την σελιδοποίηση”, όπως συνήθως, αλλά κάτι που να βελτιώσει την κατάσταση. Για αυτό προτείνω και την λύση της ενημερωτικής εκδήλωσης. Να ενημερωθούν οι δημοσιογράφοι ώστε να προσέχουν και να μην έχουν την δικαιολογία “δεν ήξερα”, “δεν κατάλαβα” κ.λ.

UPDATE 2: Στο φύλλο της Δευτέρας υπάρχει μία μικρή διόρθωση που μπορείτε να την βρείτε εδώ.