archive about

Γαλλία: exit-polls και internet

Ο Φοίβος θίγει ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα σχετικό με τις επερχόμενες Γαλλικές εκλογές: θα είναι τα exit polls διαθέσιμα μέσω internet πριν το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης;

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τί θα γίνει στην Γαλλία -ειδικά τώρα που και οι δικές μας εκλογές, ούτως ή άλλως, δεν είναι πολύ μακριά.

Το θέμα βέβαια δεν είναι και τόσο πολύπλοκο: ο λόγος που τα exit polls δεν βγαίνουν πριν να κλείσουν οι κάλπες είναι ότι υπάρχει η περίπτωση να επηρεαστεί ένα μέρος του εκλογικού σώματος από αυτά. Όμως, αν αποδειχθεί ότι όντως έτσι συμβαίνει, τότε στις επόμενες εκλογές ποιά εταιρεία δημοσκοπήσεων θα βγεί να δώσει ποσοστά που θα ξέρει ότι θα αλλάξουν (μόνο και μόνο επειδή τα δημοσιοποίησε); Αυτόματα θα απαξιώσει την ίδια της την δουλειά!

Για εμένα το πιο ενδιαφέρον είναι ακριβώς αυτό. Με δεδομένο ότι τα exit polls τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά ακριβή, η απόκλιση του πραγματικού αποτελέσματος από το προβλεπόμενο θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο της επιρροής που μπορούν να ασκήσουν :-)