archive about

video editing προβλήματα

Διορθώνω από χθές κάποια video που πήραμε στην Γλασκόβη, κατά την επίσκεψη του Παπανδρέου στο CIVICUS world assembly και έπεσα πάνω σε ένα πρόβλημα που δεν μου είχε περάσει από το μυαλό (αν και φαντάζομαι ότι οι πιο σχετικοί θα το ξέρουν).

Ορίστε η κατάσταση. Έχω video με ήχο από μία ομιλία του Παπανδρέου. Ο ήχος είναι από το μικρόφωνο της βιντεοκάμερας το οποίο είναι μεν καλό, αλλά έχει γράψει τον ήχο όπως ακουγόταν από τα μεγάφωνα στον χώρο. Συνεπώς ο ήχος δεν είναι καλός και καθαρός. Έχω όμως και την ηχογράφηση κατευθεία από την κονσόλα ήχου, αφού είχαμε συνδέσει εκεί ένα mp3 recorder. Ο ήχος από εκεί είναι πολύ πολύ καλύτερος. Τί πιο λογικό, λέω, θα βάλω πάνω από τον ήχο του video τον ήχο από την κονσόλα και θα έχω το καλύτερο αποτέλεσμα.

Αμ, δε! Προσπαθώ να συγχρονίσω τον ήχο με την εικόνα. Λίγο πιο μπρος, λίγο πιο πίσω. Τίποτα! Μα πώς είναι δυνατόν;

Λοιπόν, αυτό που κατέληξα είναι ότι σε ένα από τα δύο (ή ίσως και στα δύο) ο ήχος είναι ελαφρά παραμορφωμένος με αποτέλεσμα να είναι τελικά (στα 20 λεπτά ομιλίας) 1-2 δευτερόλεπτα περισσότερο ή λιγότερο. Προφανώς όταν ακούει κανείς μόνο το ένα ή το άλλο, αυτό δεν φαίνεται. Όταν όμως βάλεις και την εικόνα, αυτή η μικρή διαφορά στην ταχύτητα εγγραφής γίνεται εμφανής μετά από 5-10 λεπτά, αφού υπάρχει μία μικρή διαφορά μεταξύ εικόνας και ήχου...

Η λύση ήταν να κόψω μερικά δέκατα του δευτερολέπτου σε μερικά σημεία όπου υπάρχουν παύσεις. Το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο, αλλά είναι κάπως καλύτερο από ό,τι ήταν αρχικά.