archive about

εξελίξεις στα webmail

Έχω την αίσθηση ότι η εξαγορά της Zimbra από το Yahoo! πέρασε λίγο απαρατήρητη. Είναι γεγονός ότι με το Gmail η Google έκανε πριν από μερικά χρόνια κίνηση ματ σε Yahoo! και Hotmail, αλλά ο "πόλεμος" σίγουρα δεν έχει λήξει.

Το Zimbra είναι ένα πολύ ενδιαφέρον περιβάλλον που εκτός από webmail έχει ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον "συνεργασίας". Shared contacts, shared calendars, on-line documents κ.λ. Από τα πολύ ωραία του είναι τα "Zimlets", μικρές εφαρμογές που ενσωματώνονται στο Zimbra και επιτρέπουν συνεργασία με άλλες εφαρμογές. Για παράδειγμα zimlets που αναγνωρίζουν διευθύνσεις μέσα στο κείμενο του mail και επιτρέπουν να δείς την διεύθυνση στο Yahoo!Maps, άλλα που αναγνωρίζουν τηλέφωνα και επιτρέπουν να τα καλέσεις με Skype κάνοντας κλίκ πάνω τους κ.λ.

Το Zimbra είναι στο βασικό του κορμό Open Source. Νομίζω ότι τα πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στο Open Source κομμάτι είναι πράγματα που υπάρχει πρόβλημα με το licensing όπως π.χ. το Blackberry gateway -που μου θυμίζει ότι εκτός από το web interface, έχει και mobile και desktop. Παλιότερα είχα δοκιμάσει και το προγραμματάκι που δίνουν και κάνει sync Addressbook και Calendar στο OSX και έπαιζε πολύ καλά.

Γενικά το Zimbra είναι ένα πολύ πολύ καλό περιβάλλον για mail με πάρα πολλές δυνατότητες. Αν η Yahoo! καταφέρει να το προσφέρει με ελκυστικό τρόπο σαν service (και ίσως βελτιώσει λίγο περισσότερο το user interface που είναι καλό, αλλά θέλει κατά την γνώμη μου δουλειά για να ανταγωνιστεί το Gmail), ίσως να έχουμε ένα νέο προταγωνιστή στον χώρο.

Και μια και μιλάμε για webmail, ίσως να θέλετε να ρίξετε μία ματιά και στο Round Cube, ένα πολλά υποσχόμενο open source web based imap client.