archive about

google caching

Διαβάζοντας το blog του Niall Kennedy, είδα ότι μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε τους servers του Google σαν proxy για caching αρχείων.

Αυτό γίνεται απλά, βάζοντας μπροστά από το URL που θέλουμε να κάνουμε cache http://gmodules.com/ig/proxy?url=.

Για παράδειγμα, το CSS αυτής της σελίδας είναι http://vrypan.net/weblog/wp-content/themes/default/style.css και εγώ το άλλαξα σε http://gmodules.com/ig/proxy?url=http://vrypan.net/weblog/wp-content/themes/default/style.css Για sites που έχουν μεγάλη κίνηση, το να χρησιμοποιήσουν αυτή την μέθοδο μπορεί να σημαίνει σημαντική μείωση του bandwidth που χρησιμοποιούν, αλλά και (με δεδομένο ότι η google έχει ένα πολύ καλό δίκτυο και distributed servers κ.λ. κ.λ.) αυξημένες ταχύτητες. Για εμένα θα είχε ενδιαφέρον το caching μεγάλων αρχείων ήχου ή video που είναι ο γνωστός πονοκέφαλος των podcasters.

Βέβαια, με δεδομένο ότι το παραπάνω δεν έρχεται με κάποιο SLA (Service Level Agreement) καλό είναι αν χρησιμοποιήσετε την παραπάνω λύση να το κάνετε με τρόπο που να είναι εύκολο να αλλάξει. Για παράδειγμα να μπορείτε να αφαιρέσετε το google caching με απλό τρόπο και όχι αλλάζοντας δεκάδες σελίδες με το χέρι -γιατί κανένας δεν δεσμεύει αύριο την Google να σταματήσει την υπηρεσία ή να βάλει π.χ. κάποιο όριο στο μέγεθος των αρχείων.

Επίσης, δεν βρήκα κάπου τα ήδη των αρχείων που υποστηρίζονται, ίσως να υπάρχει περιορισμός. Documentation από την Google μπορείτε να βρείτε εδώ. Αν το χρησιμοποιήσετε και έχετε εντυπώσεις να μοιραστείτε, αφήστε ένα σχόλιο και εδώ.

UPDATE: Χμμμ... Μάλλον δεν παίζει με mp3 αρχεία :-(