archive about

κάμερες αστυνομίας

ήθελα να γράψω για τις κάμερες της αστυνομίας και την βιντεοσκόπηση διαδηλώσεων κ.λ., αλλά όλο και έμενε πίσω. Ο Σπύρος γράφει μερικές απόψεις με τις οποίες γενικά συμφωνώ.

Δεν είναι βέβαια εύκολο θέμα. Μπορεί εύκολα να βρει κανείς περιπτώσεις που η ύπαρξη ή απουσία κάμερών θα είναι προς όφελος του συνόλου. Και νομίζω ότι δεν πρέπει να μπούμε πάλι σε μία συζήτηση ΝΑΙ/ΟΧΙ αλλά να δούμε τις διαφορετικές περιπτώσεις, τί κινδυνεύει σε κάθε περίπτωση (ασφάλεια, ατομικά δικαιώματα, έννομη τάξη, κ.λ.). Και βέβαια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας που από την μία ίσως να επιτρέπει σε μερικά χρόνια αντί για κάμερες να χρησιμοποιούνται π.χ. δορυφόροι (από το μυαλό μου το βγάζω, αλλά δεν μπορεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα) και από την άλλη ότι σχεδόν όλοι μας έχουμε μία κάμερα πάνω μας (βλ. κινητά).

Αυτό που θα ήθελα εγώ είναι, ΑΝ σε κάποιες περιπτώσεις αποφασιστεί ότι η Αστυνομία θα μαγνητοσκοπεί κάποιες εκδηλώσεις (π.χ. διαδηλώσεις), τότε να έχουμε ΟΛΟΙ την εικόνα ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ. Γιατί να μην υπάρχει το stream από τις κάμερες της Αστυνομίας διαθέσιμο στο internet; Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε μεν στις αρχές να τεκμηριώσουν πιθανά αδικήματα, από την άλλη όλοι μας θα μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα και να μην βασιζόμαστε σε αποσπάσματα video που ίσως να κρύβουν τί έγινε πριν ή μετά.