archive about

βάζω τις ρίζες για ένα geeky έθιμο.

Μέρες που είναι, πολλοί από εμάς θα επισκευθούμε τους γονείς μας για να περάσουμε κάποιες ώρες μαζί. Έχω την υποψία ότι αρκετοί από τους γονείς έχουν αποκτήσει υπολογιστή και τον χρησιμοποιούν για να μπαίνουν στο internet και βέβαια εμείς είμαστε το... support τις περισσότερες φορές :-) [1]

Γιατί να μην καθιερώσουμε αυτή η επίσκεψη κάθε Χριστούγεννα να είναι και μία ευκαιρία για να κάνουμε το internet ένα καλύτερο μέρος τόσο για αυτούς όσο και για όλους μας;

Μπορούμε για παράδειγμα να κάνουμε 1-2 απλά πραγματάκια στο PC τους (από αυτά που ξέρω ότι δεν θα μας βάλουν σε μπελάδες):

1. εγκαθιστούμε Firefox αν δεν έχουν ήδη ή φροντίζουμε να τους κατεβάσουμε την τελευταία έκδοση. 2. εγκαθιστούμε το avast που είναι δωρεάν για οικιακή χρήση και βεβαιωνόμαστε ότι έχει τις τελευταίες λίστες ιών κ.λ. Αν ο χρόνος το επιτρέπει, βάζουμε να κάνει και ένα full scan, όσο χλαπακιάζουμε τα φαγητά στο τραπέζι. 3. προσθέτουμε στα bookmarks τους διάφορα χρήσιμα πράγματα: το blog μας, την σελίδα μας στο flickr, την σελίδα της εφημερίδας που διαβάζουν, 1-2 sites που είναι σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους (αθλητικά; πολιτικά; το πρόγραμμα της τηλεόρασης; κάτι άλλο; [2]) και ό,τι άλλο χρειάζονται συχνά (και πολύ πιθανό να έχουν μία απίστευτη διαδικασία για να πηγαίνουν, π.χ. σημείωσεις σε χαρτάκια...). 4. έχουμε φέρει μαζί μας και 1-2 κενά DVD και τους κάνουμε ένα backup από τα χρήσιμα αρχεία τους (φωτογραφίες, κείμενα κ.λ.)

Να προσθέσω στην λίστα και κάτι άλλο που ξεχνάω; [3]

-- [1] αν και πρέπει να το ομολογήσω, ότι εμένα με έχει σώσει η HelpJet αφού συχνά τα προβλήματα στο PC των γονιών μου που έχει Windows (...) είναι πέρα από τις δυνατότητές μου, αλλά αυτή είναι μία άλλη ιστορία. [2] π.χ. μήπως η μητέρα σας θα εκτιμήσει το ftiaxto.gr, ακόμη και αν εσείς δεν είσατε το τυπικό του κοινό; (ρίξτε ιδέες στα σχόλια) [3] θα έλεγα "κάνουμε και τα τελευταία windows updates", αλλά δεν ξέρω πόσο ασφαλές είναι αυτό, εσείς ίσως ξέρετε καλύτερα. Μην μου ρίξετε την ευθύνη αν με τα updates κάτι δεν παίζει μετά, με τα Windows έχω μηδενική επαφή εδώ και χρόνια.