archive about

internet: η ατυχία του κ. Ρουσόπουλου

Ο κ. Ρουσόπουλος είναι σε μεγάλο βαθμό ο αρχιτέκτονας της εικόνας της κυβέρνησης και κυρίως του κ. Καραμανλή. Είναι ένας άνθρωπος που προέρχεται από τα media και ξέρει πολύ καλά πώς να τα χειρίζεται όπως έχει αποδείξει σε βάθος χρόνου. Η Ν.Δ. έκανε σημαία της την "διαπλοκή" (ατυχής όρος, αλλά αφού επικράτησε, τί να κάνουμε) όσο ήταν αντιπολίτευση. Μόλις έγινε κυβέρνηση τα πράγματα άλλαξαν. Ο σχετικός νόμος "κατά της διαπλοκής" φτιαγμένος έτσι ώστε να βρεί αντιμέτωπη την Ε.Ε., προφανώς δεν πέρασε. Η Ν.Δ. τα βρήκε με τα ΜΜΕ, οι ισοροπίες αποκαταστήθηκαν και όλα ταχτοποιήθηκαν.

Αλλά ο κ. Ρουσόπουλος, είχε την ατυχία να πέσει στην περίοδο που η καθυστερημένη τεχνολογικά ελληνική κοινωνία άρχισε να ανακαλύπτει την ελευθερία του internet και τα "νέα μέσα": blogs, podcasts, youtube κ.λ. Ο άναρχος χαρακτήρας τους και ο αριθμός τους έκανε πολύ δύσκολο τον έλεγχό τους.

Ήταν Οκτώβριος του 2006, όταν ο κ. Ρουσόπουλος μας έδειξε την ανησυχία του για τα blogs αναφερόμενος στο θέμα του blogme.gr

Έχουμε λοιπόν ένα πρόβλημα με bloggers που μεταδίδουν ψέματα μέσω της τηλεόρασης. -- Θ. Ρουσόπουλος, 31/10/2006

Λίγους μήνες αργότερα, πέρασε "στην ζούλα" το Σ/Ν για τα ΜΜΕ (το άκουσε κανείς να συζητίεται σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ή ήταν μικρής σημασίας θέμα;) όπου μεταξύ άλλων νομοθετήθηκε και ο έλεγχος του ραδιοτηλεοπτικού υλικού που μεταδίδεται μέσω ευρυζωνικών δικτύων από το ΕΣΡ! Προφανώς είναι αδύνατο να γίνει αυτό, επιτρέπει όμως στις αρχές να θυμηθούν όταν χρειαστεί, ίσως επιλεκτικά, ότι ο νόμος το προβλέπει.

Η σημερινή κατάσταση με εκδότες που δίνουν(;)/παίρνουν(;) DVD από τον (κατά περίπτωση) δημοσιογράφο/υπεύθυνο Γρ. Τύπου του Πρωθυπουργού, με τον πρώην επικεφαλή του ΣΔΟΕ να κατηγορείται ότι εκβίαζε εκδότη, με βουλευτή της Ν.Δ. να μεσολαβεί μεταξύ τους κ.λ. δείχνει ότι στα 4 τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα αλλά ότι η σχέση ΜΜΕ και κρατικής εξουσίας είναι πιο στενή και περισσότερο διεφθαρμένη από ποτέ. Δείχνει ακόμη ότι οι όποιες πρωτοβουλίες της Ν.Δ. στα θέματα των ΜΜΕ δεν είχαν στόχο την εξυγίανση -και σίγουρα δεν την πέτυχαν.

Η υπόθεση του PRESS-GR [1], δίνει άλλη μία αφορμή για να επανέλθει το θέμα του ελέγχου των blogs. Σήμερα ο Ελ. Τύπος μιλάει για "blogoνόμο" που (μεταξύ άλλων) [2]

θα υποχρεώνει τα "ενημερωτικά blogs" να "αναγράφουν υπεύθυνο σύμφωνα με τον νόμο"

και βέβαια... (διακρίνω ένα pattern εδώ;)

"θεσπίζεται η αρμοδιότητα τού ΕΣΡ να επιλαμβάνεται περιπτώσεων blogs που δημοσιεύουν οπτικό/ηχητικό υλικό τέτοιο που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του"!

Η υπόθεση του PRESS-GR, ελάχιστα σχετίζεται, κατά την γνώμη μου, με την πλειοψηφία των blogs. Αφορά τους γνωστούς διαχειριστές εξουσίας στην χώρας μας: δημοσιογράφους, πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Δεν ξέρω την ουσία της, για να μπορώ να κρίνω τί έχει γίνει. Δυστυχώς ούτε το ίδιο το blog αναφέρει λεπτομέρειες, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε για να σχηματίσουμε γνώμη. Το μόνο που μπορώ να συμπεράνω είναι ότι προφανώς δεν χρειάζεται κάποιος ειδικός (επιπλέον) νόμος και ότι η δικαιοσύνη (θα δούμε αν το έκανε σωστά ή όχι) μπορεί να παρέμβει και στα blogs όταν υπάρχει παρανομία.

Αν όμως η υπόθεση αυτή αποτελέσει δικαιολογία για να "ρυθμιστεί" νομοθετικά το περιεχόμενο των blogs, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Και ο κ. Ρουσόπουλος θα έχει αποδείξει ότι δεν είναι τυχαία Υπουργός Επικράτειας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από την πρώτη μέρα που η Ν.Δ. έγινε κυβέρνηση -για τους ικανούς δεν υπάρχουν ατυχίες.

-- [1] video από ANT1 και MEGA [2] λεπτομέρειες και ανάλυση στο blog "Για σκέψου..."