archive about

να κρατικοποιήσουμε το internet;

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το άρθρο στο TechCrunch, Vint Cerf Wonders If We Need To Nationalize the Internet (ο Vint Cerf αναρωτιέται αν πρέπει να κρατικοποιήσουμε το internet).

Ο Vint Cerf είναι ο άνθρωπος που συχνά αναφέρεται ως "ο πατέρας του internet" και είναι αντιπρόεδρος της Google και "Chief Internet Evangelist" στην ίδια εταιρεία από το 2005, οπότε η γνώμη του σίγουρα έχει ένα ειδικό βάρος.

Να προλάβω τους βιαστικούς: 1. Αναρωτιέται, δεν προτείνει. 2. Το "internet" είναι πολλά πράγματα, στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ ότι ο Cerf αναφέρεται στην υποδομή, "τα καλώδια", ό,τι κατά κανόνα εμπίπτει στις δραστηριότητες των ISPs και όχι βέβαια στις υπηρεσίες ή το content.

Παρόλα αυτά και παρά τις αντιρρήσεις του Erick Schonfeld που υπογράφει το άρθρο και παρά το γεγονός ότι ούτε εμένα θα μου άρεσε πολύ η ιδέα, αξίζει να σημειώσουμε ότι ακούγεται από τον συγκεκριμένο άνθρωπο και στην χώρα που γέννησε το Internet.

Αυτό που κρατάω εγώ είναι ότι ο ανταγωνισμός των telcos (εταιρείες τηλεπικοινωνιών) σε συνθήκες αγοράς δεν αρκεί για να διασφαλίσουμε ότι το internet θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να αποτελεί μία βασική υποδομή στην οποία όλοι θα έχουν ίση πρόσβαση (είτε είναι χρήστες, είτε εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες μέσα από αυτό) καθώς και ότι το κράτος έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει.