archive about

τώρα που ξεκινάνε οι φωτιές...

Δυστυχώς ξεκινάνε πάλι οι φωτιές. Ελπίζουμε να μην δούμε και φέτος την καταστροφή που έγινε πέρυσι, αλλά προφανώς οι ευχές δεν βοηθάνε. Είδα πάλι να κυκλοφορούν προτάσεις για σιωπηλές διαμαρτυρίες κ.λ. Πριν από ένα χρόνο πήγα. Και ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία γιατί για πρώτη φορά αισθανθήκαμε όσοι βρεθήκαμε μπροστά στην Βουλή ότι "δεν είμαστε μόνοι μας". Αλλά θεωρώ ότι τα αποτελέσματα θα είναι (όπως και πέρυσι) ανύπαρκτα. Δεν αρκεί να περιοριζόμαστε σε "σιωπηλές διαμαρτυρίες".

Θα ήθελα λοιπόν να προτείνω μία εναλλακτική ιδέα, που χρειάζεται περισσότερη δουλειά, αλλά θα μπορούσε δυνητικά να έχει ουσιαστικότερα αποτελέσματα.

Η ιδέα είναι να διευκολύνουμε όσους πολίτες υποστούν ζημιές να κινούνται νομικά εναντίον όσων δεν έλαβαν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, για εγκληματική αμέλεια. Για παράδειγμα, αν καεί μία περιοχή που δεν έχει αντιπυρικές ζώνες ή αυτές δεν έχουν καθαριστεί. Ή αν δεν υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί σε λειτουργία. Ή αν λειτουργεί κάποια παράνομη χωματερή που προκάλεσε την πυρκαγιά ή την διευκόλυνε να επεκταθεί.

Πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Υπάρχουν δικηγόροι που θα ήταν διατεθειμένοι να βοηθήσουν χωρίς αμοιβή; Υπάρχει κάποιο προηγούμενο από το οποίο θα μπορούσαμε να αντλήσουμε εμπειρία;