archive about

Στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να γνωρίζουμε τους νόμους (;)

Το προηγούμενό μου άρθρο, προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, σχετικά με το αν θα έπρεπε να έχουμε δημόσια πρόσβαση σε κάποια στοιχεία ή όχι -αντιδράσεις που έχουν κάποια λογική και με τις οποίες σε ένα βαθμό συμφωνώ.

Υπάρχει όμως μία κατηγορία πληροφοριών που είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να μην είναι διαθέσιμες στον πολίτη. Μιλάω για... τους νόμους του κράτους! Τους νόμους που είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε.

Όλα τα Φ.Ε.Κ. υπάρχουν στο site του Εθνικού Τυπογραφείου, www.et.gr. Όμως... απαγορεύεται η πρόσβαση! Στα περισσότερα ΦΕΚ, για να δεις τον νόμο σε μορφή κειμένου ή pdf χρειάζεται να έχεις πληρώσει συνδρομή!

(πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

Ποιόν πολίτη δεν προσβάλει αυτό; Καταλαβαίνω από τεχνική άποψη τί εννοεί η σελίδα ότι "δεν έχω τα κατάλληλα δικαιώματα", αλλά... πώς είναι δυνατόν να μην έχω το δικαίωμα να δω τον νόμο;;;

Αν δεν έχω πληρώσει, πρέπει να αρκεστώ σε μία κακής ποιότητας εικόνα της σελίδας του αντίστοιχου ΦΕΚ που δεν μου επιτρέπει ούτε να κάνω copy-paste κείμενο, ούτε να το τυπώσω σε καλή ποιότητα.

Επίσης, απαγορεύεται να αναπαράγω τα Φύλλα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με σκοπό το κέρδος. Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί; Γιατί απαγορεύεται να φτιάξω π.χ. ένα site που έχει εμπορικό χαρακτήρα και σε αυτό να βάζω κάποια ΦΕΚ; Π.χ. ένα site για οικοδομές ή για εκπαιδευτικούς ή για εισαγωγείς τροφίμων; Η ακόμη και να εκδόσω ένα βιβλίο που να περιέχει όλα τα ΦΕΚ που αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο θέμα, π.χ. ενέργεια.

Όλα αυτά, έχουν και το αποτέλεσμα οι νόμοι να μην γίνονται index από διάφορες μηχανές αναζήτησης και να μην μπορεί κάποιος να ψάξει και να βρει τους νόμους που τον ενδιαφέρουν. Εγώ έψαχνα να βρω τον νόμο για την χρηματοδότηση των κομμάτων, για να δω τί ακριβώς λέει. Δεν έχω όμως "τα κατάλληλα δικαιώματα" να τον πάρω σε PDF και να τον βάλω εδώ, ούτε να τον δω σε text και να παραθέσω εδώ τα σημεία που θεωρώ ενδιαφέροντα. Προσπαθήστε να βρείτε αυτή την πληροφορία στο internet, και αφού αισθανθείτε όπως αισθάνθηκα εγώ (θυμό, απόγνωση), θα βάλω σε 1-2 μέρες το σχετικό link για να βγάλετε τα μάτια σας διαβάζοντάς τον σε μορφή εικόνας κακής ανάλυσης.

Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα πολύ μεγάλης σημασίας που θα ήταν εύκολο να λυθεί με την σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Εγώ θα το προωθήσω ως θέμα σε όποιον μπορώ και προτρέπω και όλους εσάς να το προωθήσετε ως ιδέα σε όποιον βουλευτή ή πολιτικό έχετε κάποια πρόσβαση.