archive about

ντύσιμο φιλικό στο περιβάλλον

Δεν θέλει πολλή σκέψη. Όποιος περπατάει μέσα στην πυρωμένη Αθήνα, με τα θερμαντικά σώματα που ονομάζονται αυτοκίνητα να περνάνε δίπλα του και τα άλλα, εξίσου ζεστά (αν δεν είσαι ένας από τους λίγους "μέσα" αλλά από τους πολλούς "έξω") μηχανήματα που ονομάζονται κλιματιστικά, το γνωρίζει πολύ καλά: αν ντυθείς "καθώς πρέπει" θα φτάσεις στην δουλειά σου μούσκεμα στον ιδρώτα.

Εν συντομία: όσο συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι μακρύ παντελόνι + σακάκι + γραβάτα σε μερικές περιπτώσεις είναι απαραίτητα για να θεωρείσαι "σοβαρός", τόσο θα κάνουμε απαραίτητο το Ι.Χ. και το air condition. Αρκεί να αλλάξουμε λίγο μερικούς ηλίθιους κώδικες συμπεριφοράς, π.χ. να είναι αποδεκτή η βερμούδα και το φαρδύ πουκάμισο για να ζούμε όλοι αρκετά πιο ευχάριστα στην πόλη και να είμαστε αρκετά πιο φιλικοί στο περιβάλλον -λιγότερα καυσαέρια, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, πιο εύκολη μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι Ιάπωνες το κατάλαβαν, το ίδιο και Βρετανοί.

Ας κάνει κάποιος την αρχή και στην χώρα μας (π.χ. μία τράπεζα ενθαρρύνοντας πιο "πράσινο ντύσιμο" για τους υπαλλήλους της) -νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που θα το επικροτούσαν.

-- (το θέμα μου το θύμισε η sotomi)