archive about

κινητικότητα στον χώρο της ελεύθερης πληροφορίας.

Η πρωτοβουλία Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα, 4Δ έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των πολιτικών. Σήμερα ο Π. Τατούλης δήλωσε δημόσια την στήριξή του στην πρωτοβουλία, ένα πολύ σημαντικό βήμα. Θεωρώ ότι σύντομα θα υπάρξουν αντίστοιχες κινήσεις και από άλλους βουλευτές, άλλων κομμάτων.

Οι ιδέες που υπάρχουν πίσω από το 4Δ αρχίζουν και ξεφεύγουν από τον κλειστό κύκλο των "geeks" και πλησιάζουν σιγά-σιγά ένα ευρύτερο κοινό. Δεν είναι εύκολο. Θέλουν χρόνο.

Για εμένα οι ιδέα πίσω από το 4Δ είναι απλή: ο σημαντικότερος πλούτος μίας χώρας θα είναι σύντομα οι πληροφορίες. Οι χώρες που θα επιτρέπουν (τόσο νομικά, όσο και τεχνικά) την πρόσβαση, την αξιοποίηση και μετάδοση πληροφοριών και γνώσης θα έχουν καλύτερη δημοκρατία και μεγαλύτερη οικονομική, τεχνολογική και πολιτιστική ανάπτυξη. Το 4Δ αναφέρεται βέβαια στα δεδομένα που έχει το Δημόσιο στην διάθεσή του, αλλά στο γενικότερο πλαίσιο μπορεί κανείς να εντάξει και τα Creative Commons, το Ανοικτό Λογισμικό, τις κινήσεις ενάντια στις πατέντες λογισμικού.

Θυμάμαι πόσο πιο περιορισμένη ήταν η απήχηση κινήσεων που είχαν τις ίδιες ρίζες (π.χ. όταν ζητούσαμε το αρχείο της ΕΡΤ να είναι όπου υπάρχει η δυνατότητα κάτω από Creative Commons licenses). Μόνο ένας μικρός κύκλος ανθρώπων καταλάβαινε για τί μιλάμε. Αλλά, πες, πες, τελικά οι ιδέες αυτές αρχίζουν να γίνονται κοινός τόπος.

Είδαμε πριν από λίγο καιρό τον Ανδρουλάκη να δίνει το παράδειγμα στους συγγραφείς "απελευθερώνοντας" ένα βιβλίο του. Πριν από μερικές μέρες ξεκίνησε η προσπάθεια 2G2C (Greece Go Greative Commons) με σκοπό να ενημερώσει τους καλλιτέχνες για τα πλεονεκτήματα και την κουλτούρα της ελεύθερης διακίνησης των έργων τους. Πριν από ένα χρόνο, ξεκίνησε η λειτουργία των ελληνικών αδειών Creative Commons.

Θεωρώ ότι οι ιδέες αυτές βρίσκουν όλο και περισσότερο γόνιμο έδαφος και αυτό είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών (μικρών και μεγάλων, από ένα μικρό post μέχρι νομική δουλειά και οργάνωση εκδηλώσεων) πολλών ανθρώπων. Αισθάνομαι ότι τα αποτελέσματα θα είναι όλο και περισσότερο ορατά -πρέπει να συνεχίσουμε!