archive about

κυριακή πρωί

Χμμμ... Αυτά τα "κυριακή πρωί" posts μπορεί να γίνουν ξεχωριστή κατηγορία αν συνεχίσω έτσι.

Ακούω τώρα το 28 επεισόδιο του Themos Podcast. Μου αρέσει αυτό το podcast και δεν θυμάμαι γιατί είχα τόσο καιρό να το ακούσω.

Υπάρχει μία υποψία κρύου επιτέλους. Και συννεφιά -λέτε να βρέξει; Άντε, θα ήθελα λίγο χειμώνα. Το μόνο καλό είναι ότι είμαστε στον Νοέμβριο και ακόμη δεν έχουμε ανάψει καλοριφέρ.

Ήταν γεμάτη εβδομάδα αυτή, με καλά και άσχημα νέα. Στα καλά, το πολύ καλό OpenCoffee xvi. Στα άσχημα, δυστυχώς, πέθανε η γιαγιά της Ελίνας την Τετάρτη :-( Πρόλαβε όμως να ακούσει ότι αποφασίσαμε να παντρευτούμε -και αυτό στα καλά είναι, αλλά είναι προηγούμενης εβδομάδας :-)

Αυτές τις μέρες, όποτε βρίσκω λίγο χρόνο δουλεύω σε μία ιδέα που είχα πριν από αρκετό καιρό. Μία υπηρεσία μέσω web που ίσως αρκετοί να βρουν χρήσιμη. Έχω πιάσει και domain, αλλά δεν θα σας πω κάτι πριν φτάσει σε alpha τουλάχιστον -η Ελίνα λέει ότι "παίζω με τα κουβαδάκια μου".

Μετά από τις πολύ καλές εντυπώσεις που μου άφησε η python στο development του urlBorg αποφάσισα να χρησιμοποιήσω django και με την ευκαιρία να μελετήσω λίγο πιο πολύ python.

[caption id="attachment_4163" align="alignleft" width="122" caption="Python Cookbook"][/caption]Αν είσαστε σαν εμένα, που έχετε χρησιμοποιήσει λίγο την γλώσσα, αλλά χωρίς να έχετε εμβαθύνει, ένα καταπληκτικό βιβλίο είναι το Python Cookbook (αν προτιμάτε να το αγοράσετε από το amazon.co.uk, εδώ).

Μου αρέσει γιατί μπορεί να διαβαστεί με διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας είναι να έχετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και απλά να πάτε να βρείτε το "recipe" που χρειάζεστε. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μετά από κάθε recipe ακολουθεί ένα εκτενές άρθρο με εναλλακτικές λύσεις και μέσα από αυτά τα άρθρα μπορεί κανείς να μπει αρκετά βαθιά στην Python και τον τρόπο που λειτουργεί -τί απαιτεί περισσότερη μνήμη, τί είναι πιο αποτελεσματικό, κ.λ.

Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο για όποιον έχει μάθει σε hacking-style development και δεν θέλει ένα βιβλίο που να ξεκινάει βήμα-βήμα, αλλά κάτι που με αφορμή ένα συγκεκριμένο πρόβλημα κάθε φορά (ακόμη και πολύ απλό) να "βουτάει" πιο βαθιά.

Θα σερφάρω λίγο ακόμη, να τελειώσω τον καφέ μου. Το μεσημέρι θα πάμε για φαγητό με γονείς.