archive about

κυριακή πρωί (16.11.2007)

Χθες πήγαμε στην Κύμη -η καταγωγή της Ελίνας είναι από τις Κονίστρες, ένα χωριό κοντά. Ξεκινήσαμε το πρωί και επιστρέψαμε το βράδυ. Ο καιρός λίγο κρύος, ωραία ήταν. Επιστρέφοντας σπίτι, ανάψαμε και για πρώτη φορά φέτος (εννοώ από το καλοκαίρι) το τζάκι. Δικαιολογία ψάχναμε και ο καιρός την πρόσφερε :-)

Ήθελα να δοκιμάσω και δύο πράγματα στο blackberry, αλλά δεν τα κατάφερα. Το ένα είναι ότι από την έκδοση 4.5 και μετά (νομίζω), επιτρέπει το αυτόματο geotagging των φωτογραφιών που βγάζει. ΟΚ, δεν είναι σπουδαίες, το έχω ξαναπεί, αλλά το αυτόματο geotagging είναι μία ωραία δυνατότητα. Δυστυχώς, ο καιρός (βαριά συννεφιά) δυσκόλεψε πολύ το GPS -δεν προσπάθησα και πάρα πολύ, άλλωστε το θέμα δεν είναι να κάθεσαι μία ώρα στο σημείο που θα βγάλεις την φωτογραφία μέχρι το GPS να δώσει στίγμα.

Το άλλο που ήθελα ήταν το flickr for blackberry. Ούτε αυτό δούλεψε. Μου δούλεψε μία φορά στο σπίτι, αλλά μετά έβγαζε όλο κάτι timeouts. Δεν ξέρω τί έφταιγε, θα ξαναπροσπαθήσω κάποια στιγμή, ίσως να είχε κάποιο πρόβλημα το flickr, ίσως το σήμα. Η αλήθεια είναι ότι photo uploading με GPRS (το blackberry curve δεν έχει 3G) δεν πολυπαίζει. Ίσως στο Bold που έχει και wif και 3G -έχει έρθει στην Ελλάδα, ξέρει κανείς; Μέχρι τότε, ο καλύτερος τρόπος είναι το email uploading, αφού ένα πράγμα που το blackberry κάνει πραγματικά καλά είναι το email.

Χθες το βράδυ εγκατέστησα το IntenseDebate στο vrypan|net|weblog και στο REC(on).Το IntenseDebate είναι ένα σύστημα για τον χειρισμό των σχολίων, μοιάζει πολύ με το disqus, αλλά το disqus ποτέ δεν μου άρεσε -κάτι το interface του, κάτι τα bugs με τα unicode fonts, κάτι που όταν το δοκίμασα μου έκανε import όλα τα posts με λάθος encoding και δεν μπορούσα να τα σβήσω από την βάση του. Το IntenseDebate μοιάζει πολύ καλύτερο. Έχει και αυτό μερικά bugs ακόμη, αλλά μάλλον θα το αφήσω. Πάντως το θέμα των comments (πού γίνονται, πού εμφανίζονται, πώς μπορούμε να τα παρακολουθούμε καλύτερα κ.λ.) είναι ένα μεγάλο θέμα που υποψιάζομαι ότι θα απασχολήσει τους bloggers (και όχι μόνο) το προσεχές διάστημα. Ένα ενδιαφέρον άρθρο, σχετικό με το θέμα: Does anybody care about non-blog commenting anymore? Πριν από μερικούς μήνες είδαμε στο OpenCoffee την παρουσίαση του Δημήτρη Γλέζου για το transifex, ένα σύστημα (που χρησιμοποιεί ήδη η RedHat!) για τον αυτοματισμό του workflow μετάφρασης εφαρμογών -το transifex κάνει και πολλά άλλα πράγματα, όπως το ότι "κρύβει" από τους μεταφραστές την πολυπλοκότητα των versioning systems που μπορεί να χρησιμοποιεί ένα project, δημιουργεί ουσιαστικά ένα community μεταφραστών κ.λ.

Χθες έμαθα για μία άλλη προσπάθεια στον χώρο των μεταφράσεων, το translix που έχει δημιουργήσει ένα marketplace για μεταφράσεις. Ο πελάτης ανεβάζει ένα αρχείο και ορίζει αρχική-τελική γλώσσα. Οι μεταφραστές κάνουν προσφορές, ο πελάτης επιλέγει και ακολουθεί η φάση της μετάφρασης, αποδοχής, πληρωμής και αξιολόγησης. Πίσω και από αυτό το project βρίσκονται Έλληνες, αν διαβάζει κάποιος από αυτούς το άρθρο και θέλει να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες, ευπρόσδεκτες :-)

Είμαι σίγουρος ότι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η γλώσσα (από τα fonts και τα encodings, μέχρι το περιορισμένο κοινό που μπορεί να έχει ένα ελληνικό site σε σχέση με ένα αγγλικό) μπορεί τα επόμενα χρόνια να γίνει πλεονέκτημα για ελληνικές startups. Έχουμε μεγάλη εμπειρία σε προβλήματα που η αγγλόφωνη τεχνολογική κοινότητα αγνοεί, αλλά θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει με την ανάπτυξη καρτών όπως η Κίνα ή η Ινδία.

Αυτά και για σήμερα! Θυμίζω ότι, έχω μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της internet-ικής "δραστηριότητάς μου" στο friendfeed, ελάτε και εκεί!