archive about

p2p (bittorrent) και συμμετοχή.

Ας πούμε ότι θέλεις να κάνεις κάτι "μεγάλο". Κάτι που κανονικά θα απαιτούσε πολλά χρήματα και εξοπλισμό, που δεν έχεις στην διάθεσή σου. Ο πιο απλός τρόπος, είναι να ξεκινήσεις μόνος σου και να ζητήσεις και από άλλους να σε βοηθήσουν. Αν αυτό που κάνεις έχει απήχηση, ελπίζεις ότι όλο και περισσότεροι άλλοι θα βοηθάνε και τελικά κάτι που θα ήταν αδύνατο να πετύχει ένα άτομο, χωρίς τα κατάλληλα μέσα, γίνεται εφικτό. (Με πολιτικούς όρους, θα μιλάγαμε για "συμμετοχή" ή για "κίνηματικό χαρακτήρα".)

Τί γίνεται αν αυτό το "μεγάλο" είναι όμως ένα μεγάλο αρχείο βίντεο; Ο πιο απλός τρόπος είναι να το ανεβάσει κάποιος σε ένα σημείο στο internet, να δώσει σε κάθε ενδιαφερόμενο την διεύθυνση από όπου μπορεί να το κατεβάσει. Απλός, αλλά... κοστίζει. Διότι όσο και αν η καθημερινή ενασχόληση με το Internet μας δίνει πολλές φορές την αίσθηση ότι το να μοιραστείς ένα αρχείο είναι δωρεάν, η αλήθεια είναι ότι όταν το αρχείο είναι πολύ μεγάλο και οι "παραλήπτες" ίσως πάρα πολλοί, οι συνηθισμένες λύσεις κοστίζουν.

Εδώ έρχονται οι τεχνολογίες peer-to-peer (p2p), όπως το bittorrent. Το bittorrent λειτουργεί κάπως έτσι. Με ένα ειδικό πρόγραμμα, αρχίζεις και μοιράζεις το αρχείο από τον υπολογιστή σου. Επειδή περιορίζεσαι από την ταχύτητα σύνδεσης του υπολογιστή σου στο Internet, ο πρώτος που θα αρχίσει να το κατεβάζει θα δει ότι δεν κατεβαίνει και τόσο γρήγορα. Αλλά το ωραίο είναι ότι μόλις κατεβάσει ένα μέρος του αρχείου, αρχίζει και αυτός να το μοιράζει σε άλλους. Και κάθε ένας νέος χρήστης που αρχίζει να κατεβάζει το αρχείο, μετά από λίγο είναι άλλος ένας που το μοιράζει. -"... είμαστε δυο, είμαστε τρείς, είμαστε χίλιοι δεκατρείς..." :-)

Με αυτό τον τρόπο, όλοι όσοι ενδιαφέρονται να κατεβάσουν το αρχείο, συμμετέχουν παράλληλα στην διανομή του σε άλλους. Αυτό που ο ένας δεν θα μπορούσε να κάνει, οι 10, 100 ή χιλιάδες το πετυχαίνουν όλοι μαζί. Αυτό που θα απαιτούσε χρήματα και εξοπλισμό, το πετυχαίνουν όλοι μαζί δίνοντας ουσιαστικά ο καθένας λίγη από την ισχύ του υπολογιστή τους και λίγο από το bandwidth της σύνδεσής τους.


  1. Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν αυτό. Προφανώς όταν το "μεγάλο αρχείο" είναι μία ομιλία με πολιτικό περιεχόμενο, η "συμμετοχή" και η "διάδοση" έχει μία ακόμη διάσταση. Αλλά στην πραγματικότητα δεν διαφέρει πολύ από την προσπάθεια μίας ομάδας χρηστών Linux να κατεβάσουν, να μοιράσουν και να διαδώσουν το λειτουργικό σύστημα που δημιουργούν, "υποστηρίζουν" και χρησιμοποιούν.

  2. Ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε υπάρχουν διάφορα προγράμματα (bittorrent clients) για να χρησιμοποιήσετε το bittorrent. Σε Linux και OS X, από τα πιο εύχρηστα είναι το transmission. (Αφήστε σχόλιο με προτάσεις για Windows)

  3. (update) Το θέμα μου θύμισε κάτι που συχνά προσπαθώ να εξηγήσω, αλλά δύσκολα τα καταφέρνω. Ότι και στον χώρο της τεχνολογίας υπάρχουν επιλογές που δείχνουν μία κοσμοθεωρία, μία φιλοσοφία και μία πολιτική (με την γενικότερη έννοια) προσέγγιση.