archive about

για το (blog) greek university reform

(Όποιος θέλει να μάθει την ιστορία, μπορεί να διαβάσει πρώτα το post του Λεωνίδα. Πριν προχωρήσω, θέλω να διευκρινίσω ότι θεωρούσα το Greek University Reform από τα πιο αξιόλογα ιστολόγια και το κλείσιμό του με στεναχωρεί.)

Υπάρχουν όμως 2 διαφορετικά πράγματα στην υπόθεση: το ένα είναι η κρίση του δικαστηρίου και το άλλο είναι η συμπεριφορά της πλευράς του ενάγοντος.

Για το πρώτο, δεν μπορώ να το κρίνω γιατί γνωρίζω ελάχιστα την υπόθεση.

Βλέπω όμως ότι αυτό που έχει ξεσηκώσει διαμαρτυρίες είναι το δεύτερο, πώς δηλαδή η πλευρά που προσέφυγε στην δικαιοσύνη θεωρώντας ότι δυσφημίστηκε, ζήτησε να κλείσει blog που περιείχε την δυσφήμιση. Κατά την γνώμη μου (από αυτά που έχω διαβάσει ως τώρα), ο τρόπος χειρισμού ήταν από τους καλύτερους δυνατούς.

Δηλαδή: 1. To ζήτημα της δυσφήμισης αναγνωρίστηκε από Ελληνικό δικαστήριο, τουλάχιστον στο στάδιο ασφαλιστικών μέτρων. (φαντάζομαι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση;) 2. ο δικηγόρος του ενάγοντος ζήτησε από τον διαχειριστή του blog να αφαιρέσει το επίμαχο post. 3. όταν ο διαχειριστής δεν ανταποκρίθηκε, ο δικηγόρος ζήτησε από το wordpress.com να κλείσει το blog, όπως και έγινε.

Επαναλαμβάνω, αγνοώ τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, κατά πόσο θα μπορούσαν αυτά που έχουν γραφτεί να θεωρηθούν δυσφήμιση ή όχι ή αν το δικαστήριο έκρινε σωστά ή όχι. Θεωρώ όμως ότι από όλες τις πιθανές ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει ο ενάγων (π.χ. μηνύσεις αριστερά και δεξιά), η συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως εδώ (από αυτά που διάβασα) μου μοιάζει και τυπική και ισορροπημένη.

(Αν έχω καταλάβει σωστά, ο ενάγων ΔΕΝ έχει κινηθεί νομικά εναντίων του blog, αλλά η υπόθεση είναι παρελκόμενο άλλης σχετικής που είχε αντικείμενο την ίδια συκοφαντική δυσφήμιση στο facebook, από άλλο άτομο. Φαντάζομαι ότι ο θα μάθουμε λεπτομέρειες, για να κρίνουμε καλύτερα την υπόθεση.)

Update, 16.6.2009: η ιστορία φαίνεται ότι έκλεισε. Νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε τα παρακάτω άρθρα, τόσο για να έχετε ολοκληρωμένη άποψη, όσο και για τους ενδιαφέροντες προβληματισμούς που αναπτύσσουν: - Η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του μπλογκ (GUR) - Μια μαλακία ήταν και τέρμα. (λ:ηρ)