archive about

δημιουργώντας ένα στατικό archive ενός blog.

Έχω συνατήσει αρκετές περιπτώσεις όπου ένα δυναμικό site (π.χ. ένα blog) αντικαθίσταται από μία νέα έκδοσή του ή παύει να λειτουργεί. Π.χ. το παλιό site όπου είχα τα πρώτα επεισόδια του vrypan|net|radio ήταν ένα wordpress blog. Έχω σταματήσει να το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια, αλλά δεν ήθελα να το "κατεβάσω", αφού 1) θα "έσπαγαν" διάφορα links προς αυτό 2) νομίζω ότι θα χανόταν ένα μέρος της ιστορίας για τις πρώτες μέρες των podcasts στην Ελλάδα.

Η καλύτερη λύση είναι κατά την γνώμη μου να δημιουργηθεί μία στατική έκδοση του site: html pages που θα μπορούσα να ανεβάσω σε οποιοδήποτε web server, χωρίς να χρειάζεται να συντηρώ άλλο ένα wordpress installation, PHP, MySQL ή να ανησυχώ για το security κ.λ.

Αρχικά δοκίμασα με το wget αλλά δεν τα κατάφερα πολύ καλά. Το wget είναι υπερ-εργαλείο και αν όλα τα άλλα αποτύγχαναν θα γύριζα πάλι σε αυτό προσπαθώντας να βρω τις σωστές ρυθμίσεις. Αλλά ευτυχώς ο xkorakidis και ο gfotos μου πρότειναν το HTTrack.

Το κατέβασα στον server μου (το έστησα εκεί αφού είναι πιο γρήγορο το download των σελίδων από τον ίδιο τον server), έτρεξα "httrack" στην γραμμή εντολών και μετά από λίγη ώρα είχα ένα directory με στατικές σελίδες και ό,τι άλλο χρειαζόμουν. Το http://vrypan.net/radio/ που βλέπετε τώρα είναι στατικές html σελίδες.

(είμαι και στην διαδικασία να αλλάξω hosting και γενικά να κάνω ένα ξεκαθάρισμα στις "υποδομές". θα γράψω σχετικά κάποια άλλη στιγμή)