archive about

άδεια χρήσης φωτογραφιών από μουσεία

Ένα εξαιρετικό θέμα θίγει το xblog.gr: που μπορεί να βρει κάποιος φωτογραφικό υλικό για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, σε καλή ανάλυση, με ελεύθερη άδεια χρήσης;

Είναι τόσο απλό, που με στεναχωρεί και μόνο η σκέψη ότι δεν γίνεται σωστά: θα έπρεπε τόσο στο site του Μουσείου της Ακρόπολης, όσο και σε κάθε site μουσείου να υπάρχουν οι φωτογραφίες του μουσείου και των εκθεμάτων σε μεγάλη ανάλυση και διαθέσιμες κάτω από κάποιο Creative Commons License (π.χ. CC-Attribution)

Για την ακρίβεια δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον λόγο να μην γίνεται αυτό. Και γιατί "μόνο τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια επιλογή από φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης" (από το παραπάνω link). [*]

Αν μάλιστα υπήρχε κάποιος στο Υπουργείο Πολιτισμού που να καταλαβαίνει από αυτά, θα έπρεπε να υπάρχει το ειδικό site "Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείων Ελλάδας", μέσα από το οποίο θα γινόταν η διάθεση των φωτογραφιών αυτών, με υποχρέωση, για όποιον θέλει να τις χρησιμοποιήσει, την αναγραφή της πηγής. Ένας μαγνήτης για links από όλο τον κόσμο προς την Ελλάδα. Μία προσφορά της σύγχρονης Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Που θα κόστιζε ελάχιστα.

-- [*] σε μία δεύτερη σκέψη, ίσως μπορώ να σκεφτώ κάποιον που ωφελείται από μία τέτοια πολιτική: τις διάφορες image banks. Γιατί αν είμαι ένας συντάκτης περιοδικού στον Καναδά ή την Ιαπωνία και για να βάλω φωτογραφίες από το μουσείο στο τεύχος που "κλείνει" σήμερα, χρειάζεται να επικοινωνήσω με το Ελληνικό Υπ. Πολιτισμού και να πάρω άδεια και πρόσβαση, το πιθανότερο είναι να τις αγοράσω σε 10 λεπτά από μία image bank.

[**] Η φωτογραφία είναι από τον Τηλέμαχο Ευθυμιάδη, την βρήκα στο flickr και, χωρίς να τον γνωρίζω, τον ευχαριστώ πάρα πολύ που έχει ανεβάσει τις φωτογραφίες του με άδεια CC Attribution.