archive about

google street view + τουρισμός

Όλοι μας έχουμε βρεθεί στην δύσκολη θέση: θέλουμε να πάμε κάπου διακοπές, έχουμε βρει κάποιο ξενοδοχείο ή άλλο κατάλυμα, αλλά... δεν είμαστε σίγουροι. Είναι έτσι όπως μας το παρουσίασαν; Είναι όντως "πέντε λεπτά από το κέντρο"; Είναι όντως "δίπλα στην ομορφότερη παραλία του νησιού";

Ας πούμε τώρα ότι θέλετε να μείνετε κάπου στην Νέα Υόρκη, όπως κάνουμε εμείς, τις τελευταίες μέρες με την Ελίνα. Ψάχνετε στο google ή στο expedia ή κάπου αλλού και βλέπετε ένα ξενοδοχείο που μάλλον σας αρέσει και η τιμή του είναι κοντά σε αυτό που είσαστε διατεθειμένοι να πληρώσετε. Αντιγράφετε την διεύθυνσή του, πηγαίνετε στο google maps, την βρίσκετε στον χάρτη και πατάτε το "street view".

Βλέπετε τί έχει γύρω-γύρω. Ουπς, όλα καλά, αλλά το απέναντι κτήριο είναι μία αποθήκη στην οποία από ό,τι φαίνεται μπαινοβγαίνουν φορτηγά... Υπάρχουν π.χ. μέρη για να φάει κανείς ή για να πιει καφέ; Προχωράτε με τα βελάκια λίγο πιο κάτω -ναι όντως ο σταθμός του μετρό είναι κοντά. Κοιτάτε πόσο απέχει το κοντινότερο Apple Store -ό,τι ενδιαφέρει τον καθένα τέλος πάντων..

Το αποτέλεσμα; Μειώνουμε σημαντικά το ρίσκο ότι η επιλογή μας δεν θα είναι καλή[1]. Η εναλλακτική μας θα ήταν να πληρώσουμε έναν τουριστικό πράκτορα (αντί να κλείσουμε απευθείας), που θα αναλάμβανε αυτός να εξαλείψει το ρίσκο, με την βοήθεια της εμπειρίας ή των συνεργασιών του [2].

Με λίγα λόγια: το ποσό που έχουμε να διαθέσουμε θα πάει ολόκληρο στο ξενοδοχείο και όχι σε κάποιο ενδιάμεσο και μάλιστα πληρώνουμε έχοντας πολύ λιγότερες αμφιβολίες -κάτι που μεταφράζεται πιθανά σε λίγο περισσότερα χρήματα.

Οι τουρίστες που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, όλο και περισσότερο θα έχουν προσπαθήσει να βρουν παρόμοιες πληροφορίες, video, virtual reality, για τον προορισμό τους. Και όσο περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες έχουμε, είτε ως δημόσια δεδομένα, είτε ως ιδιωτικά (π.χ. google), τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αξία του προϊόντος που τους πουλάμε.

-- [1] Αν δεν γνωρίζετε τον χώρο, μην βιαστείτε να υποτιμήσετε το κόστος του ρίσκου στα ταξίδια. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε κάνει μέρος του συλλογισμού σας για τις επόμενες διακοπές το "ελπίζω να μην έχουμε πρόβλημα με την πτήση" ή "μην μας τύχει μόνο κανένα απαγορευτικό". Αν ρωτήσετε τουριστικούς πράκτορες, θα σας που ότι πολλοί θα ήθελαν να πάνε σε εξωτικά μέρη που δείχνουν όμορφα και οι τιμές τους είναι πολύ χαμηλές, αλλά σκέφτονται το ρίσκο (π.χ. μία ασταθή πολιτική κατάσταση ή ένα σεισμό που έγινε πολύ πρόσφατα) και προτιμούν πιο ακριβούς αλλά "σίγουρους" προορισμούς.

[2] για μία χώρα όπως η Ελλάδα που βασίζεται σε εισερχόμενο τουρισμό και ξένους tour operators, αυτό σημαίνει ότι ένας μέρος των χρημάτων που πληρώνει ένας ξένος τουρίστας πηγαίνει στον ξένο tour operator για να μειωθεί αυτό το ρίσκο, ενώ θα μπορούσε να φτάσει στην Ελλάδα.