archive about

εγκατέστησα το Snow Leopard

Με αρκετές βδομάδες καθυστέρηση εγκατέστησα και εγώ το Snow Leopard. Είχε βγει μέσα στην προεκλογική περίοδο κατά την οποία δεν τολμούσα να κάνω upgrade το OS των υπολογιστών μου, μετά, όταν αποφάσισα να το αγοράσω, δεν το έβρισκα άμεσα διαθέσιμο. Το αγόρασα λοιπόν την προηγούμενη Παρασκευή από το amazon.co.uk (Mac OS X Snow Leopard v. 10.6) και χθές το πρωί ήταν στο γραφείο μου όταν έφτασα.

Η γενική εντύπωση: δεν δίνει την αίσθηση ενός νέου λειτουργικού, αλλά ενός καλού update. Τα πάντα λειτουργούν καλύτερα, το σύστημα ανταποκρίνεται πολύ πιο γρήγορα.

Οι πρώτες εντυπώσεις μου:

Το Safari είναι εντυπωσιακά γρήγορο. Δυστυχώς δεν κάνει (σωστά) restore το προηγούμενο session όπως έχω συνηθίσει στον Firefox. (Το άλλο πρόβλημα που έχω με το Safari, ότι μου ανοίγει links σε νέο παράθυρο, αντί για νέο tab, το έλυσα).

Το QuickTime X είναι σαφώς καλύτερο από το QuickTime 7.0, αλλά υπολείπεται του QuickTime Pro 7.0: αυτό το "export" option είναι πολύ σημαντικό για όποιον κάνει 2-3 πραγματάκια με audio/video και λείπει. Το καλό είναι ότι το QuickTime Pro, αν το είχατε εγκατεστημένο, συνεχίζει να υπάρχει στον υπολογιστή σας μετά την αναβάθμιση σε Snow Leopard.

Σημαντικότατη βελτίωση είναι ότι μπορείτε να προσθέσετε πλέον και ελληνικό ορθρογράφο στο Snow Leopard[*] -επιτέλους!!!

Με λίγα λόγια: δεν θα δείτε κάτι νέο που θα σας εντυπωσιάσει, αλλά μετά την αναβάθμιση θα δείτε σημαντική βελτίωση στον πρόπο που λειτουργεί ο υπολογιστής σας.

-- [*] η "ομορφιά" του Open Source και πώς προστατεύει πραγματικά την πνευματική ιδιοκτησία: ανοίγοντας το README στα ελληνικά λεξικά που κατέβασα από το gomac.gr είδα... το όνομά μου -είχα βοηθήσει (λίγο) και εγώ τον Ευριπίδη και την Βούλα κάπου στο 2001, όταν δημιουργούσαν το ελληνικό λεξικό για το ispell. Την δουλειά τους (και πολλών άλλων που έχουν προσθέσει, διορθώσει, μετατρέψει σε διάφορα formats κ.λ.) την χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι καθημερινά, στον ορθογραφικό έλεγχο στο linux, το firefox, το OpenOffice κ.α. Μερικές φορές με ξαφνιάζει η ευλάβεια με την οποία δίνονται και διατηρούνται τα credits σε αυτό τον χώρο.